Čína má být vlastně důvodem, proč Brady nemá státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana dostat. Když se totiž ministr Herman sešel s dalajlamou, způsobilo to u představitelů asijské země rozruch. Peking totiž pokládá dalajlamu za separatistu, který prosazuje nezávislost Tibetu.

Čeští ústavní činitelé poté vydali prohlášení, že politika ČR vůči Číně se nijak nemění a mají „respekt ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí“. Navíc Zeman údajně Hermanovi řekl, že pokud se opravdu sejde s dalajlamou, jeho strýc Brady vyznamenání nedostane.

Video
Video se připravuje ...

Brady dostal klíč od Prahy. „Pravda je jen jedna,“ vzkázal Zemanovi Daniel Vitouš, Lukáš Červený

Primátorka Adriana Krnáčová se začátkem týdne rozhodla, že udělí Bradymu, který prošel koncentračními tábory a poté pomáhal emigrantům, vlastní ocenění - předá mu klíč od obce pražské. Je jí totiž z celé situace stydno.

„Udělování státních medailí a řádů významným lidem k výročí vzniku Československa přece musí být hrdým a důstojným poděkováním za jejich činnost a ne ostudným politickým bojem. Proto jsem se rozhodla, že panu Bradymu předám aspoň Klíč od Hlavního města Prahy. Když si totiž lidí jako on neváží na Hradě, tak si jich budeme vážit aspoň v Praze,“ dodala.

Klíč pro čínského prezidenta

Trochu paradoxně však působí fakt, že ten samý klíč nedávno dostal při návštěvě Prahy i čínský prezident Si Ťin-Pching.

„Klíč reprezentuje hlubší přátelství a ukazuje tomu, kdo jej obdrží, že je v Praze vítán a může se cítit jako doma. Jde o repliku klíče od jedné z pražských bran, takže symbolizuje, že naše dveře jsou našim přátelům otevřené,“ prohlásila tehdy Krnáčová.

Video
Video se připravuje ...

Brady: Smrt rodičů mě zdrchala. Rozhodl jsem se být úspěšný Daniel Vitouš, Lukáš Červený

Krnáčová: Není to o tom, kdo klíč dostal v minulosti

Primátorka na tom, že Brady dostane klíč, který nedávno udělila čínskému prezidentovi, nevidí nic divného.

Nevím, co s tím má Čína společného, to přece není o tom, kdo klíč dostal v minulosti, ale o tom, že si pan Brady úctu a ocenění zaslouží. Na jedné straně je nějaká prapodivná msta Hradu za to, že se ministr Herman setkal s dalajlamou, a pak je tu vyjádření toho, že by pan Brady neměl být součástí laciných politických her a ocenění si zaslouží. Bylo by mi spíše stydno, pokud by klíč nedostal,“ řekla Blesk.cz Adriana Krnáčová.

Klíč v minulosti obdržel i spoluzakladatel firmy Microsoft Bill Gates nebo fotbalisté Sparty a Slavie, kteří si ho ale předávají podle toho, kdo vyhrál derby.

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

Podívejte se, jak vypadalo setkání na podporu Jiřího Bradyho, které se v úterý konalo na Strossmayerově náměstí:

Fotogalerie
14 fotografií