Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Josef zabetonoval jaderného fyzika pod stodolou, za vraždu dostal 15 let. Kumpán má podmínku

Autor: shp, ČTK - 
25. října 2016
12:45

Spravedlnosti neunikl! Josef Š., který zavraždil jaderného fyzika Franze Rysa (†66), jehož tělo bylo v Záhornicích objeveno v roce 2013 zabetonované pod stodolou, dostal za krvavý čin 15 let za mřížemi. Jeho kumpán Václav vyvázl jenom s podmínkou.

Za vraždu muže, jehož tělo se našlo zabetonované pod stodolou v Záhornici na Nymbursku, si Josef Š. odpyká 15 let vězení. Jeho komplic Václav Š. dostal tříletou podmínku za nadržování. Rozhodl o tom pražský vrchní soud. Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu.

Případ záhornických vražd byl odhalen v roce 2013, kdy byla na Nymbursku nalezena dvě zakopaná těla. Oba muži byli odsouzeni za vraždu šestašedesátiletého Čechošvýcara, jehož podle obžaloby v roce 2003 Šimek zastřelil v bytě v centru Prahy.

Video  Podle jednoho z obyvatel má na svědomí popravu dvou lidí mafie.  - Blesk - Jan Doležal, David Malík
Video se připravuje ...

Muže zabil buď proto, že se chtěl zmocnit jeho pozemků, nebo proto, že s ním měl neshody kvůli předražené zakázce. Tělo pak převezl do Záhornic, kde ho zabalil do igelitového pytle a spacáku a zabetonoval v jámě pod stodolou. Václav podle obžaloby o mrtvole věděl a nemovitost hlídal.

Obžaloby z druhé vraždy z roku 2008 byli oba muži zproštěni. Zůstává tak nadále neobjasněná. Její obětí byla třiatřicetiletá žena, která podle obžaloby figurovala jako takzvaný bílý kůň v několika Josefových firmách. Jedna z těchto firem podle spisu způsobila daňové úniky za 42 milionů korun.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání