Ještě před sezonou se s partnerem dohodli, že budou zahradu sekat i dvakrát týdně, právě aby kvůli malé Terezce snížili riziko, že chytnou klíště. „No a nakonec to dopadlo tak, že jsme jich během jednoho měsíce postupně nabrali deset. Já tři, Petr tři a Terezka čtyři a další byla nezakousnutá,“ popisuje Andrea.

S jedním klíštětem dokonce rodina vyrazila i na pohotovost. „Bylo extrémně malinké, a když jsem ho vyndávala, tak když to tak řeknu, jsem ho roztrhla. Báli jsme se, Terezka ho měla za uchem, tak jsme jeli večer do nemocnice,“ pokračuje dále Andrea.

Tam sice pomoc dostali, ale vzpomínat na to budou ještě hodně dlouhou dobu. „Dostali jsme se tam k takové starší doktorce. Divně na nás koukala, že jsme asi naprosto neschopní, že neumíme ani vyndat klíště. Ani se na Terezu nepodívala a hned řekla, že to bude klepítko a že to vyndat nejde a zůstane tam,“ vzpomíná maminka tříleté holčičky. Až po nátlaku partnera sestra aspoň vyčistila místo a vyndala druhé klíště, které dceři našli na bříšku před odjezdem na pohotovost.

Rodina z Modřan zažila v létě invazi klíšťat.
Autor: David Malík, archiv Blesku

Doma to ale Andree nedalo, a když druhý den šla na prohlídku ke svému doktorovi, tak se ho na to rovnou i zeptala. „Ten mi řekl, že to určitě musí ven, že by to mohlo začít hnisat. Tak jsem to pomalu jehlou odstranila,“ dodává.

Na udržovanou zahradu na „zádech zvířete“

Podle Andrey se vždy jednalo o malá klíšťata. Co na to říká odborník? Podle Miroslavy Burýškové, vedoucí laboratoře Protean, se nejednalo o žádný speciální druh.

„Malá klíšťata jsou pouze jiná vývojová stadia klíštěte, tedy larvy nebo nymfy. Klíšťata jsou přenášena hlodavci, ptáky, malými savci, takže se mohou vyskytnout i v udržované zahradě,“ okomentovala to.

Infikovaná klíšťata v číslech

* Server Klíště.cz má zmapovaný výskyt infikovaných klíšťat v Praze za období 2006–2015 a zároveň i dosavadní průběh roku 2016.

* Zatímco dříve nejvíce ohrožovala Pražany borrelióza (pozn. red. lymeská choroba je nejzávažnější onemocnění přenášené klíšťaty), letošní rok je to babesióza (pozn.red. bývá často další infekcí doprovázející lymeskou borreliózu. (až v 25 %)).

* Přestože předešlé roky jsou u bartonellózy uváděny jen nuly, letos se už toto onemocnění objevilo několikrát (uváděný podíl je 4,17 %). Jedná se o vzácnější onemocnění přenášené klíšťaty a blechami především z koček a psů na člověka. Nemoc postihuje také skupiny osob žijící ve špatných hygienických podmínkách.