Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Krátce před volbami ovládla průzkumy Clintonová. Trump: „Ne, vedu já.“

Autor: Alexandr Božilov - 
25. října 2016
10:44

Podle nejnovějšího průzkumu stanice CNN vede demokratická kandidátka Hillary Clintonová před republikánem Donaldem Trumpem o pět procent. Trump však průzkumy zpochybňuje a tvrdí, že ve skutečnosti má víc procent než Clintonová. Do voleb zbývají dva týdny.

Nejnovější průzkum mezi pravděpodobnými voliči ukazuje, že Clintonová má podporu 49 procent, zatímco Trump zaostává s 44 procenty. O zbylá procenta se dělí kandidát libertariánů Gary Johnson a kandidátka Strany zelených Jill Steinová.

Trumpovi se však výsledky průzkumů nezdají a během projevu před davem svých příznivců na Floridě to dal jasně najevo. „Právě vyšly nějaké skvělé průzkumy. Já ale věřím, že vedeme my,“ prohlásil Trump ironicky na adresu mainstreamových médií. Následně se pak newyorský magnát odvolal na dva jiné průzkumy, podle kterých má před Clintonovou náskok.

Podle průzkumů společností IBD/TIPP a Rasmussen je Trump skutečně buď v těsném vedení, nebo minimálně na stejných procentních hodnotách jako jeho hlavní soupeřka. Společný průzkum stanice ABC News a deníku Washington Post pro změnu ukazuje Clintonovou s náskokem 12 procent před Trumpem.

Rozdíly v jednotlivých průzkumech jsou dané odlišným sběrem informací. Například některé společnosti se dotazují respondentů přes internet nebo telefon, jiné formou živých rozhovorů a možná je i kombinace obou způsobů. Důležitým faktorem také je, zda je respondent již registrovaným voličem, nebo jestli stále váhá sesvojí účastí ve volbách.

Prezidentské volby v USA 2016 na Blesk.cz zde >>>


radas1984 ( 31. října 2016 16:45 )

Já osobně souhlasím s Trumpem, i když vím, že je to "prasák", ale lepší než Hillary, dal jsem palec na palecprotrumpa.cz

Zobrazit celou diskusi