Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zákaz levných rakví, zkoušky pro hrobníky: Vláda kývla na pohřebnické změny

Autor: ČTK, simao - 
24. října 2016
11:29

Kdo chce podnikat v pohřebnictví, bude muset složit praktickou zkoušku a mít povinnou praxi v oboru. Počítá s tím návrh novely zákona o pohřebnictví, který v pondělí schválila vláda. Přináší i další novinky, za které lobbovala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Třeba zákaz těch nejlevnějších papírových rakví.

Ministerstvo pro místní rozvoj počítá s tím, že novela začne platit od poloviny příštího roku. S částí změn v pohřebnictví současní provozovatelé nesouhlasili. Změně podmínek však dala vláda zelenou.

„Kdo chce dnes podnikat v pohřebnictví, odsedí si ve škole víkendový rekvalifikační kurz a dostane certifikát. Ale pokud si chce založit po novele živnost, bude muset složit teoretickou i praktickou zkoušku před komisí přímo v provozovně pohřební služby. Musí zejména předvést pietní úpravu těla zemřelého a jeho ukládání do rakve,“ uvedla již dříve ministryně Karla Šlechtová (za ANO).

Uchazeč se základním vzděláním by měl mít minimálně desetiletou praxi, středoškolák pětiletou a vysokoškolák tříletou. Zkoušet bude osoba autorizovaná ministerstvem pro místní rozvoj na dobu pěti let.

Novela rovněž zakazuje používání nejlevnějších papírových rakví. Podle předlohy by rakev mohla být papírová, ale minimálně pětivrstvá. Kromě toho si pozůstalí budou moci jako nyní vybrat různé druhy dřevěných nebo kovových rakví.

Změna se týká také pohřbívání mrtvě narozených dětí do 500 gramů. „Nyní ho lékaři považují za odpad a dávají ho do stejných míst jako například amputované končetiny. My navrhujeme, aby o případném pohřbení rozhodli rodiče. V případě, že by se nevyjádřili do 96 hodin, plod by byl považován za odpad,“ řekla Šlechtová.

Nově také všechny pohřební služby a krematoria budou muset mít speciální místnost pro případnou úpravu i kontrolu zesnulých. „I když se jedná o soukromou společnost, musela by tam pozůstalou rodinu pustit. Slibujeme si od toho i zlepšení kontroly provozovny,“ doplnila Šlechtová.

Ministerstvo pro místní rozvoj bude podle novely nejvyšším kontrolním orgánem v oboru, zvýší se pravomoci krajů a živnostenských úřadů. Kontrolovat budou moci také krajské hygienické stanice. Na každém krajském úřadě chce MMR zřídit minimálně jedno pracovní místo pro pohřebnictví, přímo na MMR bude Šlechtová na příští rok požadovat pět míst. Časem chce vytvořit samostatný odbor.

Novela vymezuje i postihy. Fyzická osoba může za jeden přestupek dostat pokutu až 100 tisíc korun, právnická až 500 tisíc Kč. V Česku je 27 krematorií, z toho tři soukromá. Dále je v zemi zhruba 600 provozovatelů pohřebních služeb.

agfor ( 24. října 2016 13:51 )

Vážený/á, jak dlouho žijete v Česku ? Tady zákony vždycky platily jen pro někoho - hlavně pro bílé Čechy. Ostatní na ně (na zákony) úspěšně kakají a nic se jim nestane.

labirintoa ( 24. října 2016 13:41 )

Milí novináři Blesku. Děkujeme za informace, co musí udělat český podnikatel, občan. Prosím, zjistěte taky, jak to bude či nebude s výjimkou muslimských pohřbů BEZ rakví a jak je možné, že po halal budou mít další výjimku. Jak je na tom tato změna? Bude to tak, že zákon se bude týkat jen někoho? Prosím o upřesnění, moc děkuji.

petrusaa ( 24. října 2016 12:22 )

Kritéria pět vrstev splňuje jedině leták z Lidlu,takže si letáky shromažďujte,budou se vám jednou hodit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa