Nálada v Žatci je v posledních dnech značně napjatá - v úterý podvečer náhle zemřel mladý Rom po potyčce v místní pizzerii. Mladík měl podle svědků přijít do podniku patrně pod vlivem alkoholu či drog, začal napadat servírku, později i další hosty - rozhazoval kolem sebe židle i stoly.

Jeho agresivní výpady ukončili hosté restaurace, kteří ho zpacifikovali a zavolali policii. Podle některých policisté proti muži zasáhli nepřiměřeně silně, to ale policie i jiní svědci odmítají. Mladík ovšem zkolaboval a ani záchranka mu už nedokázala pomoci.

Policie nyní vydala informace ohledně soudní pitvy: „Podle prvotních výsledků soudní pitvy nebylo zjištěno cizí zavinění. Zároveň byl odebrán veškerý potřebný materiál na návazná laboratorní vyšetření. Příčina smrti bude stanovena na základě výsledků těchto analýz,“ uvedla policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Místní Romové a s nimi i sdružení Romea ale rozpoutali kampaň za spravedlnost. Jsou přesvědčeni, že mladého muže zabilo nepřiměřené násilí. Jeden ze svědků reportérce Romea řekl, že mladík nikoho neobtěžoval, jen chtěl připálit cigaretu. V tu chvíli měl přijít muž a mladíka kopnout do hrudníku a dál ho bít na zemi. Když muži policisté dávali pouta, dal mu ještě pěstí do hlavy. Pak už museli záchranáři mladíka oživovat. Ale marně...

Před pizzerií, kde k události došlo, nyní hoří desítky svíček na památku zemřelého muže. Na příští dny plánují Romové několik pochodů a vzpomínkových akcí. Mimo jiné i v Brně, Praze či Londýně.