Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zeman přeživšímu holocaustu medaili nedá. Vynahradí mu to olomoucká univerzita?

Autor: ČTK - 
22. října 2016
09:02

Olomoucký rektor Jaroslav Miller navrhl udělit Jiřímu Bradymu, který prošel Terezínem i Osvětimí a celý život píše a přednáší o hrůzách holokaustu, vyznamenání Univerzity Palackého. Jde o reakci na krok Hradu, který jej údajně ze seznamu oceněných vyškrtl po setkání jeho synovce, ministra kultury Daniela Hermana, s dalajlamou. Rektor na sociální síti uvedl, že by tím byla univerzita poctěna. Návrh akademického ocenění okamžitě podpořilo několik set lidí. Rektor řekl, že již kontaktoval s tímto záměrem Bradyho dceru.

Napsal jsem jeho dceři s tímto návrhem a uvidím, zda mi odpoví. A pokud ano, zda se jí a panu Bradymu bude návrh líbit. Na Facebooku jsem v této chvíli dal najevo, že jsem k tomu připraven a byla by to čest pro UP i pro mne osobně,“ řekl rektor Miller.

Rektor se s Jiřím Bradym, který se za svou činnost dočkal ocenění po celém světě, potkal osobně ještě jako student v Kanadě, kde se účastnil jeho přednášek o jeho sestře Haně. „Pokud byl Hradem opravdu vyškrtnut ze seznamu oceněných 28. 10. z uvedených malicherných příčin, bude Univerzita Palackého v Olomouci poctěna, pokud pan Jiří Brady přijme akademické ocenění z mých rukou. Alespoň bychom zachránili čest České republiky a uctili člověka, jenž pro republiku něco udělal,“ uvedl na sociální síti rektor, jehož univerzita byla jednou z těch, která vyvěsila ve středu tibetskou vlajku.

Podle Millera měl osmaosmdesátiletý Brady výjimečně tragický život. „Přesto zůstal laskavým a pokorným člověkem, který republice pomáhal po roce 1989,“ doplnil rektor. Návrh představitele olomoucké univerzity, který zveřejnil na sociální síti v pátek večer, vzbudil okamžitě velký ohlas. Do dnešního rána jej podpořilo přes 700 lidí, dalších několik desítek jej také sdílelo.

Spory o vyznamenání

Informace o neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu vyšla najevo v pátek. Strýc ministra Hermana (KDU-ČSL) Aktuálně.cz sdělil, že ho o chystaném vyznamenání k 28. říjnu cenou T. G. Masaryka informoval ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt. Volal mu osobně minulý týden v pátek, uvedl Brady. Hrad jej podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) vyřadil ze seznamu poté, co se Herman sešel s dalajlamou. Byl prý na to dopředu upozorněn. To, že Brady měl být původně vyznamenán, potvrdila médiím i jeho dcera Lara. Hrad to však popřel, podle mluvčího Jiřího Ovčáčka nebyl žádný seznam oceněných oficiálně ani neoficiálně uveřejněn.

Jiří Brady přežil Terezín, Osvětim i pochod smrti. Jeho třináctiletá sestra Hana zemřela v plynové komoře, v Osvětimi zemřeli i oba rodiče. V roce 1949 emigroval do Rakouska, odkud se dostal v roce 1951 do Kanady. Pomáhal zde dalším emigrantům, s jedním založil úspěšnou instalatérskou firmu. Obhajoval také lidská práva a vydával svědectví o hrůzách holocaustu.

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

arne127 ( 23. října 2016 15:59 )

Vy už běžte někam s tím Bradou.Vydělávat si žvaněním o holokastu to by uměl každý ale co on přinesl do Čech aby dostal metál nic.Jen žvaní a žvaní o něčem co už v jeho letech zapoměl jelikož má sklerozu a vy se tady z něj všichni poděláte.On možná v lágru byl ale jeho synovec na druhé straně leze Sudeťákům do zadku.Ministr Herman by měl odstoupit za to že tady udělal kauzu za svého strýce.A při vyznamenání bude vidět kdo je inteligentní a kdo se za inteligenci schovává.Rektoři kteří na to nepříjdou tak jsou jen obyčejní lidé a žádnou inteligenci nemají proto taky studenti z 90% nic neznají ani neumějí nic.Mě Zeman nevadí je to první prezident,který se nenechá oblafnout jak jste soudruzi byli zvyklý.

e.44 ( 22. října 2016 15:57 )

Pan rektor se zachoval skvěle, ty blbečku. Tím skvělým činem nejen že zmírnil dopad hnusu Zemanova činu na Jiřího Brady, ale očistil tím aspoň částečně (co se této kauzy týká) ČR v povědomí zahraniční veřejnosti se vztahem k holocaustu.

stacho ( 22. října 2016 15:28 )

e.44 ( 22. října 2016 14:32 )

Zemane, jen tak dál, pokračuj ve svém hnusném žumpózním chování sebestředného dobytka bez charakteru. Pomstychtivost, vydírání, lež, zapírání - super, poštval sis tím proti sobě hromadu dalších lidí, což je skvělé, volit už tě, až na pár nesoudných blbů, nebude vůbec nikdo, jesti se ty vožralo vůbec prezidentské volby dožiješ.

syrucek ( 22. října 2016 14:17 )

někde jsem četl, že Zeman je egocentrickej dement

Zobrazit celou diskusi