Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko už má plán, jak zavede euro. Je možné ještě přijetí měny zvrátit?

Autor: David Budai - 
22. října 2016
07:05

Jednodušší cestování do zahraničí, vyšší stabilita měny a konec přepočítávání peněz při nákupech. Společná měna euro dnes platí v 19 zemích EU a do budoucna by ji měly zavést i další země. Termín přijetí eura v Česku je zatím nejasný, plán, jak to provést, už ale existuje. 

Grafická podoba symbolu eura € je inspirována řeckým písmenem epsilon, připomínajícím Řecko jako kolébku evropské civilizace. Jeho vznik začal na počátku 90. let, reálné euro bankovky a mince byly do oběhu vpuštěny až v roce 2002. Dnes eurem platí přes 200 milionů obyvatel EU.

Proč vůbec nová měna vznikla? Důvodů je celá řada, vedle těch symbolických, že by měla mít EU jednotné platidlo, jde především o ekonomické výhody. Jedna měna totiž eliminuje kolísání měnových kurzů, zvyšuje transparentnost a kvalitu obchodování, zlevňuje bezhotovostní styk se zahraničím, usnadňuje investice a také cestování.

Přes všechny zmíněné výhody Česko přijetím eura přijde o některé klíčové měnové pravomoci, především o možnost pružně reagovat na vývoj ekonomiky změnou kurzu. To nyní v těchto měsících provádí Česká národní banka, která uměle oslabuje korunu. Jinak by stálo euro méně. Česko se také bude muset zapojit do stabilizačního a záchranného mechanismu (např. bude muset pomáhat zadluženému Řecku), což bude významné zatížení pro státní rozpočet.

Vstup do eurozóny můžeme oddalovat

Zatímco Dánsko nebo Británie si při vzniku eura vyjednaly trvalou výjimku z povinnosti přijmout euro, Česká republika nic takového nemá. V hlasování v referendu o vstupu do EU si Češi odsouhlasili, že v budoucnu euro přijmeme, a momentálně neexistuje možnost, jak tuto povinnost zrušit. Můžeme pouze přijetí oddalovat. Aby totiž bylo možné do eurozóny vstoupit, je potřeba splňovat přísná kritéria, která požadují udržet cenovou a kurzovou stabilitu nebo třeba dobrou kondici státního rozpočtu. A to nyní neplníme.

Pevné datum přijetí eura musí stanovit vláda, ale zatím se tak nestalo. V tuto chvíli už je však stanoven „jízdní řád“ zavádění eura, takže víme, jak bude s největší pravděpodobností reálně probíhat. Hotovostní i bezhotovostní euro bude zavedeno ve stejný den. Tomuto okamžiku se říká „velký třesk“. Česko chce přitom zužitkovat zkušenosti z měnové odluky v roce 1993, kdy se rozpadlo Československo.

Scénář zavedení eura, tak jak byl schválen v roce 2006, si může každý stáhnout na webu ministerstva financí.

Nejčastější otázky Čechů ohledně eura: 

Proč bychom měli euro přijímat?

Česká republika se k tomu zavázala vstupem do EU. Termín přijetí si však můžeme určit sami.

Může české referendum o euru jeho přijetí zastavit?

Za současných okolností zřejmě nikoliv, EU něco takového neumožňuje. Jedinou cestou pro nepřijetí eura by bylo vystoupení z EU po vzoru Británie. Případně Česko může prosazovat změny evropských smluv, které by umožnily euro nepřijímat.

Až přijmeme euro, budeme mít stejné platy jako Němci?

Ne. Zavedení eura nijak neovlivni české ceny a platy. Euro pouze může urychlit proces ekonomického dohánění Německa, které potrvá řadu let.

Jak se zajistí, že obchody nebudou euro zneužívat pro zvyšování cen?

Podobně jako třeba na Slovensku budou určitou dobu uváděny ceny v českých korunách i v eurech. Přepočet i zaokrouhlování bude také kontrolovat stát.

Bude po zavedení měny výměna korun za eura zdarma?

Ano. Výměnu budou po určité období provádět banky a další instituce zdarma. České mince a bankovky se postupně zlikvidují.

Když mám mnohaletou hypotéku v korunách, neprodělám přechodem na euro?

Nikoliv. Vše bude přepočítáno pevně daným kurzem, který bude předem jasně stanoven. Zavedení eura také nebude mít žádný dopad na úroky hypoték.

Zajímá vás něco dalšího? Máte otázku ohledně eura? Pošlete ji na david.budai@cncenter.cz a my v některém z dalších dílů odpovíme.

Readdy ( 7. května 2019 01:57 )

Jo jo, jen tak dál se tím vaším chováním se jen budeme vzdalovat dál a
dál od Evropy, I když už všechny evropské státy budou použít euro tak
my pořád bjdeme ty zaodstalí blbečci. Tak to už pak naši zemi můžou
rovnou přestěhovat někam do Asia.

#Všichniproeuro

Readdy ( 7. května 2019 01:53 )

To si říkáš jenom ty

Bocian ( 22. října 2016 18:31 )

Plán je jasnej - ČNB ještě musí 3x zdevalvovat korunu na 40 Kč za Euro a pak vesele do Eura :o)

jarda304 ( 22. října 2016 11:00 )

Kčs nebyla smenitelna, ten kurs byl umělý a pro občana mel smysl jen na Tuzex ove bony. Mj. V te době byly 4 DM za 1 USD.

pajaad ( 22. října 2016 10:19 )

Jinde budou euro rušit a my zavádět, klasický český kocourkov na tahání peněz z lidí...

Zobrazit celou diskusi