Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Kalousek je prý motorem TOP 09. Motorem k jejímu konci

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
22. října 2016
08:20

TOP 09 utrhla v krajských volbách tři hrdá procenta a její šéf Miroslav Kalousek, pod jehož vedením strana šla do prvních voleb, se proto na vedení optal, jestli ho pořád ještě chtějí v čele. Nakonec to dobře dopadlo, chtějí. Tři čtvrtiny vedení TOP 09 podle Kalouska pořád věří, že je „motorem“ strany.

S Kalouskem bývá nejen v televizi legrace, a to i když se zrovna o žádnou nepokouší. Už od jejího vzniku je vedením TOP 09 sám Kalousek, takže se teď v podstatě ptal sám sebe. A pokud chtěl náhodou u veřejnosti vzbudit dojem, že je i TOP 09 demokratická strana a ne projekt jednoho nebo dvou mužů, kde se i bývalí pražští primátoři ze strany vylučují na koberečku jako kdysi v KSČ, mohli tříprocentní problém vyřešit volebním sjezdem. Tak se to obvykle v demokratických stranách dělá.

Co Miroslav Kalousek slíbil, pokud neuspěje ve volbách? Podívejte se:

Video  Půjdou z kola ven, když prohrají volby? Ptali jsme se v superdebatě Blesku.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

O tři procenta v krajských volbách ale v případě Kalouska a TOP 09 vůbec nejde. Poté, co od ní radši utekl i oportunistický STAN, jehož střídavý šéf Petr Gazdík už se dva roky bezostyšně prodává komukoli, TOP 09 v krajích de facto neexistuje. Na neexistující partaj tak vlastně tři procenta nejsou zas tak špatné. Jenže problém TOP 09 je, že ke třem procentům pomalu míří i v celostátní politice. A to neznamená nic jiného než konec.

TOP 09 se svým vznikem, restriktivním programem i trikem s Karlem Schwarzenbergem nastrčeným před Kalouskem perfektně trefila do rozbouřené doby finanční a dluhové krize, kdy se i vystrašení Češi najednou báli, že s Jiřím Paroubkem a jeho Marťany v čele země skončíme jako Řekové, jen bez mořských ostrovů na prodej. Téměř 17 procent ve sněmovních volbách v roce 2010 a druhé místo knížete v prezidentských volbách byly fantastický úspěch. A zvlášť na stranu poskládanou ze starých lidovců, kteří si o takovém výsledku můžou v KDU-ČSL nechat jen zdát.

Jenže co z toho všeho zbylo dnes? Kníže už většinou jen spí, a když náhodou nespí, tak působí, že spí. Kalousek, jehož i Schwarzenberg shovívavě nazval politickým pytlákem, je u lidí ještě méně populární než šéf komunistů Vojtěch Filip. Navíc co začal chodit oblečený v tibetské vlajce a ohánět se dobrem, už to není ani starý dobrý pytlák, ale jen klaun.

A podívejte, co dnes TOP 09 zbylo k hájení: boj proti Miloši Zemanovi, který je nejpopulárnější politik. Boj proti Andreji Babišovi, který je po něm druhý nejpopulárnější politik. Boj proti EET, jejíž zavedení podporuje většina lidí. Boj za demokracii, na niž dnes jen málokdo myslí, protože radši zase nakupujeme. Ale nakonec je možná i politika přece jen fér: Kalousek byl motorem vzniku TOP 09 a teď bude i motorem jejího zániku.

oltec ( 22. října 2016 18:58 )

pomoc jen to ne

henryj ( 22. října 2016 18:35 )

Přál bych mu místečko na MÍROVĚ,mezi chlapama co to umí vvysvětlit jak se co dělá.KUVA to by byl mazec.

gogr ( 22. října 2016 13:44 )

Třebas skončí na Hradě!!!

havran2 ( 22. října 2016 13:39 )

Ožralý jak motor ! ! !

stacho ( 22. října 2016 12:16 )

A ekopalivo liguéééére...

Zobrazit celou diskusi