Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Horáček se rozhodl: Půjde Zemanovi vyfouknout Hrad

Autor: ČTK, Mii - 
21. října 2016
12:15

Michal Horáček, spisovatel, podnikatel, textař, esejista a vystudovaný antropolog, se konečně rozhodl, že bude kandidovat na prezidenta České republiky. Nyní potřebuje získat 50 tisíc podpisů občanů, které ale nezačne sbírat hned, informuje server Novinky.cz.

I když Horáček podpisy ještě sbírat nebude, se svými příznivci plánuje pravidelná setkání už teď. Začne hledat i dobrovolníky, kteří mu s kampaní pomůžou.

První takové setkání se uskutečnilo ve čtvrtek v Brně v denní vinárně Divadla Husa na provázku. Zde se sešel s ředitelem scény a někdejším poradcem Václava Havla Petrem Oslzlým. „Jde o vyloženě soukromou návštěvu pana Horáčka, přítomnost médií u této schůzky není žádoucí,“ řekl deníku Právo Petr Oslzlý. S Horáčkem nechtěl být vyfotografovaný.

Co si Michal Horáček myslí o prezidentech, kteří vládli v Česku? A co říká na Miloše Zemana? Podívejte se na video:

Video  Horáček o prezidentech: Havel chyboval, ale přečkal peklo. Co říká na Klause a Zemana?  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Podle textaře sběr podpisů blokují poslanci. Rád by věděl, jestli budou platit stejná pravidla jako v první přímé prezidentské volbě v roce 2013, aby mohl s kampaní pořádně začít. „Teď je nějaký zákon, který ale bude asi novelizován a nebude platit. Zákonodárci nás zdržují. Čekáme, až se rozhoupou. Pak do toho půjdeme,“ uvedl Právu. 

Další kandidáti ještě neví

Známý textař je prvním člověkem, který se oficiálně rozhodl, že do boje o hlavu státu půjde. Současný prezident Miloš Zeman svoji možnou kandidaturu oznámí v březnu 2017. V tuto dobu začne o kandidátovi uvažovat i ČSSD.

Mezi další lidi, o kterých se v souvislosti s kandidaturou mluvilo, patří předseda Akademie věd Jiří Drahoš, senátor Jaroslav Kubera, europoslanec Jiří Pospíšil nebo ekonom Jan Švejnar.

 

Video se připravuje ...
Další videa