Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka by měl být znovuzvolen stranickým „referendem“, vyzývá pučista Tejc

Michal Hašek, Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc na tiskové konferenci
Michal Hašek, Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc na tiskové konferenci  (Autor: ČTK)
Autor: zst, ČTK - 
21. října 2016
17:08

Předseda ústavně právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) se znovu postavil svému stranickému šéfovi Bohuslavu Sobotkovi. Měl by podle něj nést zodpovědnost za volební neúspěch a nechat rozhodnout všechny členy sociální demokracie, zda si přejí, aby byl dál jejich předsedou. Tejc to řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Nebyla to nevýhra, byla to prohra. Tak mluví o výsledku krajských a senátních voleb Jeroným Tejc (ČSSD). „Myslím, že bychom si to měli přiznat. Pokud to neuděláme, neodpíchneme se ode dna. Musíme pojmenovat příčiny prohry,“ řekl Tejc.

Oranžová loď má podle vysoce postaveného poslance ve svém trupu hned několik děr. Jednou z nich je postoj k církevním restitucím, druhou názory na dění na Ukrajině, třetí pak nedůrazný postoj k migrační krizi. Nepřidala prý ani kauza kolem Lidového domu, kde ČSSD hrozí, že bude platit třísetmilionovou pokutu, nebo chaoticky připravená reorganizace policie.

Vedení strany odpovídá za celostátní průměr, a nikoli za všechny výsledky. Pokud někdo dosáhl menší výsledek než tento průměr, tedy nějakých 15 procent, tak to lze přičítat především těm, kteří vedli konkrétní kraj. Pokud někdo tuto hodnotu výrazně přesáhl, tak lze úspěch přičíst jemu,“ poplácal na dálku po zádech Jiřího Zimolu a Jiřího Běhounka, tedy dva sociálně demokratické hejtmany, kteří jediní obhájili vítězství ve svých krajích.

Největší podíl odpovědnosti podle Tejce přesto nese předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka. „Na druhé straně bych ale neřekl, že na něj lze svádět vše,“ dodal účastník lánské schůzky v roce 2013, kdy se společně se svými kolegy snažil Sobotku svrhnout. Mimo jiné také kvůli výsledku voleb.

Pan předseda Sobotka, pokud by si chtěl ověřit svou autoritu v sociální demokracii, by měl podstoupit přímou volbu členů, kterou máme ve stanovách, a nespoléhat jen na podporu sjezdu. Toto rozhodnutí může stále ještě učinit,“ poznamenal Tejc k postavení svého stranického šéfa. Jednalo by se o stranické referendum, na jehož základě chce ČSSD rozhodnout například o tom, zda v prezidentské volbě podpoří Miloše Zemana, pokud se rozhodne znovu kandidovat na hradní post.

Nesmysl, ohradil se Sobotka

Tejcův návrh, že by Sobotku v čele ČSSD měli potvrdit členové místo sjezdu, má premiér za nesmysl. Tejc to nemyslí vážně, nebo chce ČSSD škodit, řekl. Volit předsedu bude sjezd, dodal.

Krajské volby 2016: Tiskovka ve štábu ČSSD Krajské volby 2016: Tiskovka ve štábu ČSSD | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Předseda ČSSD se bude volit tak jako ve všech předcházejících případech na sjezdu. ČSSD se teď potřebuje sjednotit a zahájit co nejdříve volební kampaň,“ uvedl. Po nedávných pro stranu neúspěšných krajských a senátních volbách zopakoval, že se bude na jaře příštího roku o setrvání v čele ČSSD ucházet.

Tejcem navržený způsob volby by podle Sobotky vedl k několikaměsíčním hádkám a sporům uvnitř strany. „To by nás definitivně ve volbách porazilo, hnutí ANO už by pak nemuselo hnout prstem. Navíc ČSSD nese odpovědnost za vládu, voliči nejsou zvědaví na naše vnitřní diskuse, chtějí, aby vláda fungovala a sociální demokracie v ní prosazovala svůj program,“ dodal Sobotka.

agfor ( 21. října 2016 17:53 )

Co kdyby se celá ČSSD zrušila. To by ubylo povalečů, i když oni by nalezli do jiných partají.

nate ( 21. října 2016 16:13 )

Tejc, další vyžírka co roky dělá hov.no.

nezadat1 ( 21. října 2016 14:42 )

Kdyby byly volby stranickým referendem,tak debil hurvajs letí po držce z besedního domu.

Bocian ( 21. října 2016 14:00 )

To, že chtěl Hašek, Tejc, Chovanec, Škromach udělat na Ozubenou pleš puč, bych Haškovi ani ostatním nezazlíval. Bylo od počátku jasně, že Ozubená pleš je podporovaná mainstream médii včetně ČT. Ozubená pleš je taková plastická hmota, že v podstatě vyhovuje dokonce i Kalouskovi a TOP 009. Jenže bezzubou ČSSD v době, kdy nenažraná pravice nechce připustit žádné ústupky, vůči zaměstnancům Exekutistánu je potřeba šéfa ČSSD takového, který bude tvrdý a nezkorumpovaný dárkem OKD pro Bakalu.

sores ( 21. října 2016 13:43 )

 Bože jen néééé tu velkou nulu Sobotku!!!! Vždyť je to slaboch který v životě ještě nepracoval, rovnou ze školy se dal na politiku že je líný jako do.by.tek! Navíc si spočítal, že je umění nedělat a vydělat a ne málo!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa