Burian byl v roce 1945 odsouzen za údajnou kolaboraci s nacisty a vězněn. V padesátých letech mu komunisti zabavili veškerý majetek. Posledním hřebíčkem do rakve ale byla plicní embolie, které 31. ledna 1962 podlehl.

Jeho ženě Františce Burianové (†68), které říkal láskyplně Nino, se zhroutil svět. Přestala vycházet z domu a po 69 dnech manžela následovala. Krátce nato se začalo projednávat dědictví po nejslavnějším českém herci všech dob.

Jelikož nezanechal závěť, veškerý majetek měl připadnout podle zákona jeho jediné dceři Emílii Kristlové (†84), kterou měl ještě za svobodna s úřednicí Marií Pirkovou (†52). Dědit ale nebylo takřka co.

Vila s pozemkem v pražských Dejvicích o rozloze 3213 metrů čtverečních s tenisovým kurtem, bazénem, altánkem a dalšími stavbami, což byl na tu dobu nevídaný luxus, mu totiž byla v roce 1952 zabavena.

Po sametové revoluci byla v roce 1992 vila vrácena Emílii, později přešla na jejího syna Vlastimila Kristla (70). Přestože je majitelem všech budov, pozemky v hodnotě 30 milionů korun stále patří jeho dědečkovi – a také hlavnímu městu Praha!

„Vlasta Burian ten pozemek koupil za druhé světové války a pravděpodobně vlivem válečných a poválečných událostí nedošlo k zaknihování jeho vlastnictví. Došlo ke kurióznímu případu, že jeho stavby stály na pozemku magistrátu. Protože muselo dojít k ochraně těchto staveb, požádali jsme o zapsání duálního vlastnictví, s čímž nám katastr vyhověl,“ vysvětlil Blesku JUDr. František Vyskočil, který zastupuje dědice.

Fotogalerie
24 fotografií