Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec korporátní bitvy: ČEZ prodá elektrárnu v Tisové firmě Sokolovská uhelná

Hnědouhelná elekrárna Tisová společnosti ČEZ připadne nově Sokolovské uhelné.
Hnědouhelná elekrárna Tisová společnosti ČEZ připadne nově Sokolovské uhelné.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zst - 
20. října 2016
16:15

Společnosti ČEZ a Sokolovská uhelná se dohodly na řešení svých dlouhodobých obchodních sporů, firmy uzavřou novou kupní smlouvu na dodávku sokolovského hnědého uhlí a ČEZ zároveň prodá Sokolovské uhelné svoji elektrárnu v Tisové u Sokolova. Informoval o tom mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Pět let trvaly spory energetického giganta s nejmenší hnědouhelnou společností v Česku. Zpočátku šlo o desítky milionů korun, v soudních sporech už ale o miliardy a mluvilo se o nich jako o jedné z největších korporátních bitev u nás. Obě strany se žalovaly navzájem. Sokolovská uhelná ČEZ kvůli doplatku za dodávku uhlí, ČEZ zase tvrdí, že uhlí od firmy nedostal slibované množství, a vymáhal pokuty.

Tyto spory ale dohodou firem končí, protože novými smlouvami se obě strany zavázaly mimo jiné ukončit všechny soudní spory, které spolu vedly. Obě firmy si od dohody slibují narovnání vzájemného obchodního vztahu a vytvoření podmínek pro další výrobu elektřiny a tepla z hnědého uhlí v sokolovském regionu.

Pro Sokolovskou uhelnou představuje koupě elektrárny možnost konsolidace aktivit v sokolovském regionu a využití synergií z propojení celého řetězce od těžby uhlí po dodávku tepla a elektřiny spotřebitelům, uvedl Kříž. Sokolovská uhelná přitom už jednu elektrárnu, paroplynovou, provozuje ve svém areálu ve Vřesové na Sokolovsku.

Skupině ČEZ umožní prodej elektrárny Tisová soustředit se zejména na provoz zmodernizovaných elektráren Tušimice, Prunéřov a Ledvice, které jsou zásobované ze Severočeských dolů, člena Skupiny ČEZ, doplnil mluvčí ČEZ.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi