Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zmasakrované v Aleppu uctí Češi umíráčky. Rozezní se stovky zvonů

Autor: Daniela Soukalová - 
21. října 2016
05:51

Vyzváněním stovky zvonů se některé české církve přidají k výzvě finských evangelických křesťanů k ukončení bombardování syrského města Aleppo. Od pátku až do pondělí, tedy mezinárodního dne OSN, budou zvonit hranu přesně v pět hodin odpoledne. Akce se zúčastní nejen Česká římskokatolická církev, ale i Starokatolická nebo Českobratrská evangelická, jejíž sbory bez zvonů se připojí alespoň modlitbou.

„Starokatolická církev se připojuje k výzvě Zvony pro Aleppo a od pátku 21. října do neděle 23. října v pět hodin odpoledne rozezní zvony ve svých farnostech jako připomenutí obětí humanitární katastrofy v bombardovaném Aleppu a jako znamení důvěry v Boží pomoc, která se k člověku sklání i tam, kde lidské síly selhávají,“ uvádí církev na svých webových stránkách.  

Od pátku budou znít zvony pro Aleppo také v římskokatolických farnostech. „S touto výzvou biskupů jsme oslovili římskokatolické farnosti v České republice ve středu večer a v tuto chvíli předpokládáme, že se bude zvonit v několika stovkách kostelů či kaplí v ČR. Konečné číslo může být samozřejmě ještě jiné,“ uvedl pro Blesk.cz František Jemelka z České římskokatolické církve.

Sbory bez zvonů se připojí alespoň modlitbou 

Klasicky se v římskokatolických kostelech zvoní ráno, v poledne a v šest hodin večer. „Zvonění v pět hodin odpoledne je oproti této plošné zvyklosti výjimkou. Zvony v kostelech či kaplích napříč republikou se tedy v jeden moment rozezní bez ohledu na zvyklosti či čas pravidelných bohoslužeb a modliteb,“ upřesnil Jemelka.  

Své sbory k podpoře tohoto aktu vyzvala i Českobratrská církev evangelická. „Spousta našich sborů nemá zvony, protože to jsou spíše modlitebny nebo sborové místnosti, takže spíš se budeme připojovat modlitbou než přímo zvoněním,“ informuje mluvčí Českobratrské církve evangelické Jana Vondrová.

Kde všude podpoří výzvu Zvony pro Aleppo, se můžete podívat zde: 

Původně jde o iniciativu evangelické bratrské církve ve Finsku, která tento nápad šíří do ostatních církví po celém světě. „Nám se to zdálo jako smysluplná výzva. Jejím smyslem je uctění obětí bombardování v syrském Aleppu, vzpomenout na jejich příbuzné, rodiny, na ten život, který vedou ve válečné oblasti,“ upřesňuje Vondrová. Dalším z faktorů byl i fakt, že církev pomáhá i přímo lidem v Sýrii. 

Českobratrská církev evangelická pomáhá i přímo v Sýrii 

„Rozhodně můžeme říct, že to byl jeden z impulsů, že máme na Sýrii i jinou vazbu, než že jen zvoníme zvony, ale že tam i reálně něco děláme. Diakonie se tam specializuje na to samé jako v ostatních státech, kde jsou uprchlické potíže, jako například Barma nebo Irák, tedy na hygienické potřeby,“ vysvětluje PR koordinátor Českobratrské církve evangelické Eliáš Molnár.  

Na podzim připravila hygienické balíčky pro více než 9 tisíc lidí. Každý z nich obsahoval mýdla, šampony, čisticí prostředky pro domácnost, dámské hygienické potřeby, utěrky a papírové kapesníky.

„Působíme v guvernorátech Homs a Tartús, kde momentálně žije přes 780 000 uprchlíků, toto číslo se stále zvyšuje. Klesají ale možnosti ubytování, práce, obživy. Nejen nejchudším rodinám chybí peníze na jídlo a základní hygienické prostředky. Děti nemohou chodit do školy. Rodiny žijí v zoufalých podmínkách bez světla, vody, elektřiny a potřebné zdravotní péče. Blíží se zima, budou potřeba teplé přikrývky,“ uzavřel Molnár. 

Boje v syrském městě Aleppo výrazně poničily historické památky:

tgbg ( 21. října 2016 14:28 )

Typické ruské zbabělé jednání. Zmasakrovat miliony nevinných lidí, vyhnat je ze svých domovů, rozbombardovat školy, sídliště, nemocnice a dětská hřiště a dosadit si do vedení státu diktátorskou loutku, která ruským vrahům dovolí zřídit si na svém území vojenské základny, drancovat nerostné bohatství a odvážet je potom do hladového Ruska. Nakonec toto všechno známe z přepadení Československa Ruskem(SSSR) , které i v Československu dosadilo do vlády nejhorší komunistické vyvrhele všech dob. Tyto zvlášť odporné komunistické zrádce a vyvrhele ostudně zachránil V. Havel za příslib zvolení do funkce prezidenta.

nezadat1 ( 21. října 2016 13:41 )

Co jsou desetitisíce proti miliónům co zabili američani.

marti33 ( 21. října 2016 10:29 )

Evangelíci se opět ukázali jako prodloužená ruka amerických zájmů. Ani se nedivím že ve svých kostelech poskytují asyl arabským teroristům.

tgbg ( 21. října 2016 08:25 )

Obávám se, že desetitísícům obětem ruských zvěrstev zvony už nepomůžou.

jirimat ( 21. října 2016 07:06 )

A kdy zazní zvony za zmasakrované v Mosulu? Nebo v Mosulu jsou to nutné ztráty ve válce, protože tam bombardují Američani? V Mosulu zemřelo víc civilistů než v Aleppu, ale to je diskrétně odsunuto do pozadí, protože bomby v Mosulu mají vyražené na trupu USA!

Zobrazit celou diskusi