Zloději se do bytů dostávali pomocí speciálního paklíče. Obcházeli domy, a když narazili na nějaký s nezajištěnými vchodovými dveřmi, ihned vstoupili a začali krást.

V domě postupně zkoušeli každý byt, a kdo neměl dveře zamčené klíčem alespoň na jeden západ či zajištěné řetízkem, měl smůlu. Pachatelé totiž pomocí paklíče pouze zabouchnuté dveře snadno a rychle otevřeli.

Někteří popadli „pouze“ věci z chodbičky, které měli nějakou cenu, jako například peněženky a kabelky, a poté okamžitě zmizeli. Jiní se ale nebáli a prošmejdili netušícím lidem celý byt. Nabrali jakékoliv cennosti, které objevili. Drzouni se při celkem 17 krádežích napakovali věcmi v minimální hodnotě 300 000 korun.  

Dodatečné oznámení

Kriminalisté už nyní dokumentují další tři případy bytových krádeží, kterých se s největší pravděpodobností dopustili taky tito pachatelé. Apelujeme proto na obyvatele Prahy 2, 7 a 8, kteří byli vykradeni a trestný čin neoznámili, aby učinili oznámení dodatečně,“ uvedl tiskový mluvčí policie Tomáš Hulan.

Neštěstí ale nemuselo tolik Pražanů potkat. Stačilo, aby po příchodu do bytu za sebou zamkli dveře na jeden západ nebo je zajistili řetízkem, a zloději by se tak do bytu vůbec nedostali.

Zlodějům hrozí až 5 let ve vězení

Tři ze čtyř zadržených vyšetřovatel obvinil z trestných činů krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě odsouzení hrozí obviněným až pět let vězení,“ uzavřel Tomáš Hulan.

Hlavní organizátorku krádeží vyšetřovatel obvinil z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Žena měla totiž soudem zakázáno vkročit na celé území hlavního města Prahy.

Podívejte se na video drzého zloděje, který platil kradenou kreditní kartou:

Video
Video se připravuje ...

Obviněný muž při placení kradenou kreditní kartou Policie ČR