Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chystá se obří oslava 100. „narozenin“ státu: Trumfne náklady Karla IV.?

Autor: Václav Lang - 
24. října 2016
06:10

Česká republika a její dějiny lemované významnými letopočty končícími na osmičku „oslaví“ za dva roky hned několik kulatin. Předně se bude jednat o sto let od založení Československé republiky, ale také 50 let od invaze sovětských vojsk v roce 1968. Česká i slovenská vláda už chystají velkolepé akce k uctění těchto milníků.

Přestože do zmíněných milníků zbývá ještě dost času, už teď se rýsují obrysy budoucích vzpomínkových akcí. Blesk.cz má k dispozici zprávu, kterou počátkem října přednesl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) na vládě a která informuje o průběhu příprav.

Tomáš Garrigue Masaryk Tomáš Garrigue Masaryk | Foto: ČTK, archiv Blesku

Na řadě akcí se budou podílet česká se slovenskou vládou. Ministři se na tom domluvili koncem září na společném jednání v Bratislavě. Na české straně už při ministerstvu kultury vznikla meziresortní pracovní skupina, která nedávno informovala o průběhu příprav jednotlivých událostí.

Klíčovým projektem má být česko-slovenská zemská výstava, která má sloužit jako „bilance dosavadních vztahů odrážející jak společnou historii v jednom státním útvaru, tak i nadstandardní vazby dvou samostatných států“.

Oslavy Karla IV. vyšly na 70 milionů

Ve hře je ale mnoho dalších projektů. Například Historický ústav Akademie věd plánuje uspořádat Mezinárodní konference Československo v proměnách Evropy 20. století, Ústav pro soudobé dějiny zase Mezinárodní konferenci k Pražskému jaru. V Národní galerii by měla vzniknout výstava k 50. výročí pražského jara.

Další podobné výstavy by měla nabídnout státní muzea. Například výstava Made in Czechoslovakia 1918 až 1992 aneb průmysl, který dobyl svět v Národním technickém muzeu či projekt Dva v jednom. Český a slovenský design skla 1918-2018 v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. V národním divadle se zase chystá česko-slovenský divadelní projekt T.G.M + Štefánik.

Ministerstvo kultury zatím není schopné vyčíslit, na kolik akce vyjdou. „Finanční rámec bude vyčíslen v materiálu, který bude vládě předložen na konci tohoto roku,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí resortu Simona Cigánková. Tento materiál už se bude detailněji zabývat i otázkou jednotného loga a společné oficiální webové prezentace projektů.

Sdílnější nebyl ani ministr financí Andrej Babiš. „To musí rozhodnout vláda, já o tom nerozhoduji. Předpokládám, že jednotlivé rezorty předloží návrhy,“ uvedl pro Blesk.cz. Vzhledem k rozsahu akce lze ale předpokládat, že na ni půjde víc než na letošní oslavy sedmistého výročí narození Karla IV., na které vláda uvolnila 70 milionů korun. Ministr kultury Herman přitom původně žádal o čtvrt miliardy. 

joudajoudovy ( 24. října 2016 08:37 )

omyl.... ceska kolaborantska inteligence je dobre proskolena a ma stale ohebnou pater a opet by se vratila ke svym modlam, ktere je nechaly za komaru vystudovat, protoze mela spravny kadrovy profil.

joudajoudovy ( 24. října 2016 07:48 )

jeste doplnuji infu: herman je od kvetna 1986 veden ve svazcich STB jako blokovana osoba. http://svazky.cz/test/svazkyMT.php?jmeno=daniel+&prijm=herman&dnar=&mnar=& archivsvazek=&hledej=Hledat

joudajoudovy ( 24. října 2016 07:07 )

komunisticky protekcni synek zidovskeho puvodu a synovec emigranta z kanady, ktery v roce 1984 se dostal na vysokou skolu a v roce 1990 se nacpal ke kardinalovi vlkovi, ma byt tvari oslav ke vzniku ceskoslovenska? to se taticek masaryk musi v hrobe obracet a komari dobre vedi, proc mu umoznili karierni rust, misto uciliste a prace v kotelne. flaternik nezapre sve prezivsi geny a to za kazdeho rezimu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa