Kultivátory jsou geniální zahradní pomocníci. Umí sekat, kypřit, sázet, sklízet, převážet odpad a poradí si hravě i se sněhem. Kombinují v sobě hned několik strojů, takže šetří jak vaši peněženku, tak i místo v garáži. Mají mnoho předností, jsou výkonné, odolné a dobře nahrazují různé zahradní nářadí.

V těchto dnech jistě drobní zemědělci ocení kultivátor na zahradě nebo menších políčkách při orbě půdy a jejím kypření. Když ke kultivátoru připojíte kypřič, rotavátor nebo brány, na samotnou orbu pluh a na kola použijete orební návleky ke zvýšení přenosu tažné síly, jde to jako po másle.

Rotavační ústrojí
Autor: Mountfield
 

Při výběru kultivátoru pro zemědělské účely je kromě velikosti plochy, na které ho budeme používat, také důležité, jaký typ půdy budeme obdělávat. Je také třeba dbát na kvalitu materiálu kypřicího ústrojí, které by mělo být vyrobeno z kvalitní odolné oceli. Nože kultivátoru totiž pracují v prostředí, které je velmi intenzivně obrušuje. Nekvalitní materiál rychle ubývá, nože se ztenčují a ztrácejí ostří.

Jak už bylo řečeno, kultivátor má multifunkční využití. Můžete na něj připojit bubnovou sekačku a posekat i více než metrovou trávu na louce, v těchto měsících přijde vhod přídavný vozík se sedačkou. Z kultivátoru se tak rázem stane malý traktůrek s valníkem a vy na něm můžete svážet zahradní odpad, nařezané dřevo z lesa domů nebo stavební materiál. Ideální je, když má vozík sklápěcí korbu, která hodně usnadní manipulaci. V zimě zase díky radlici můžete spolehlivě odklízet kvanta sněhu.

Přeprava materiálu
Autor: Archiv

Při výběru multifunkčního kultivátoru volte osvědčené prodejce zahradní techniky, kde vám stroj na požádání předvedou, dají vám všechny potřebné informace a také patřičně dlouhou záruky. U kvalitních modelů je to sedm let.

Jaké jsou ceny kultivátorů? Základní pohonná jednotka kvalitního benzinového stroje se dá pořídit od 10 do 30 tisíc korun. Cenové rozpětí je poměrně velké a záleží na značce. Počítat musíte s tím, že většina příslušenství není v ceně a musíte ho dokupovat. Ovšem v konečném důsledku se vám to mnohonásobně vyplatí.