Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ať Herman odejde z vlády, když se chce stýkat s dalajlamou, vyzval Ovčáček

Autor: val - 
19. října 2016
20:33

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček vzkazuje ministrovi kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL), aby odešel z vlády, jestli se chce setkávat s tibetským duchovním vůdcem. Herman se původně jako jediný člen vlády setkal s dalajlamou, naopak premiér spolu s předsedy parlamentních komor vydali prohlášení, v kterém se od buddhistického vůdce distancují a vyznávají náklonnost Číně. Nad Ovčáčkovou výzvou - jakožto pouhého mluvčího - se mimo jiné podivila místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. 

„Pokud se pan ministr chtěl setkat s dalajlamou, měl by vládu opustit,“ prohlásil Ovčáček v Českém rozhlase. Na tom, že se Herman oproti nevoli ostatních politiků s tibetským vůdcem v Praze setkal, neshledává nic hrdinského. „Odvážné je, když se někdo s někým setká a je za to médii kritizován, a ne vychvalován. Taková setkání poškozují obraz České republiky v Čínské lidové republice. Až pan ministr nebude ministrem, nechť se schází s dalajlamou, jak je libo,“ řekl mluvčí prezidenta.

 

 

Hermanovo chování je podle něj porušením jednotné zahraniční politiky České republiky. Naopak ocenil prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů – prezidenta, premiéra a šéfů obou parlamentních komor. V něm se například píše, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky“.

 

Nad Ovčáčkovou výzvou se zarazila například poslankyně Adamová. „Výzvy k rezignaci od mluvčího prezidenta? Tak čeho se ještě dočkáme!? Připomínám, že za zahraniční politiku státu je u nás zodpovědná VLÁDA,“ uvedla na Twitteru.

 

 

Ve středu ráno se s dalajlamou setkalo na 50 dalších politiků – částečně v reakci na úterní prohlášení premiéra a dalších ústavních činitelů. Z vlády se s dalajlamou sešel také vicepremiér Pavel Bělobrádek.

 

Zeman: Čína si to mohla špatně vyložit

 

Podle samotného Zemana mohl po úterním setkání ministra kultury s dalajlamou vzniknout dojem, že jeho stanovisko je stanoviskem vlády. Řekl to televizi Prima. Zeman byl mezi čtyřmi nejvyššími ústavními činiteli, kteří v úterý večer vydali prohlášení, podle něhož by bylo nešťastné, aby byla setkání politiků kýmkoliv vnímána jako výraz změny oficiální politiky vzhledem k Číně.

 

"Jinak by mohl v nezainteresovaných kruzích vzniknout dojem, že stanovisko ministra Hermana je stanoviskem celé české vlády a tento dojem by byl nepochybně chybný," řekl televizi prezident. Prohlášení kritizovala řada českých politiků. Některé vysoké školy v reakci na prohlášení pět minut před polednem vyvěsily tibetskou vlajku.

 

Dalajláma vystoupil v Lucerně:

 

Video  Lidé i policisté vytvořili před Lucernou špalír, aby duchovní vůdce mohl do Lucerny projít.  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

 

Podle Zemana mohou podobné postoje ohrozit čínské investice v Česku: "Samozřejmě, že nemáme zájem likvidovat velkou práci, kterou zde odvedl ministr zahraničí, premiér, další ministři, ale také hejtmani v rámci regionální spolupráce s čínskými provinciemi, a koneckonců i já," řekl Primě.

 

Dalajlama byl v ČR jako jeden z hostů Fora 2000. Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě.

Pokárání Číny

Ve středu přinesl rovněž Český rozhlas informace o tom, co vydání kontroverzního prohlášení k Číne předcházelo. Krátce před tím prý přišla na Hrad čínská velvyslankyně. Podle rozhlasu se schůzka týkala návštěvy tibetského duchovního.

 

Na Hradě se čínská velvyslankyně setkala s ředitelem zahraničního odboru kanceláře prezidenta Hynkem Kmoníčkem, který rozhlasu schůzku potvrdil. Podle Radiožurnálu přišla velvyslankyně v úterý vpodvečer.

 

kukulin ( 23. října 2016 09:02 )

Zeman, bývalý komunista a soudně uznaný lhář, obklopený proruskou úderkou se zvláštním nadáním rochnit se ve vlastních průšvizích. Prezident má funkci podle ústavy v zásadě ceremoniální. Má především v zahraničí reprezentovat politiku, kterou určuje česká vláda. Na domácí scéně má pravomocí jen několik a moc zákonodárná mezi nimi není.

karel2002 ( 22. října 2016 10:26 )

 Herman je snad nejodpudivější člen vlády, i když mu někteří konkurují (Pelikán...) Herman v nedávné minulosti pochleboval vedení sudetských Němců, ačkoliv jejich postoje revidují historii 2. světové války a dají se označit za neonacismus. Herman zásadně pochlebuje mocným...Clintonové, sudetským Němcům. Dalajláma představuje symbol teokracie, zotročení lidí Tibetu...navíc ho používá vláda USA jako trojského koně proti Číně.

Samo ( 21. října 2016 17:36 )

Ovčáček už by měl konečně vypadnout z Hradu a odtáhnout s sebou i tu zdechlinu z Vysočiny, protože dělá z prezidentského úřadu vyloženou cochcárnu. Až tam skončí, tak budou muset Hrad kompletně vydezinfikovat.

Samo ( 21. října 2016 17:33 )

Zalez do díry ty jedno prase hloupé a divoké. Je vidět, že se hrabeš v kdejakém hnoji a z toho máš potom tak blbé kydy.

nate ( 20. října 2016 14:07 )

Tebe trápí že už za pár prdíš do hlíny, co.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa