Chronické srdeční selhání je soubor příznaků, které způsobují narušení práce srdce. To pak nemůže pracovat tak, jak je zvyklé, totiž jako pumpa.

Až 2 procenta populace v regionu střední a východní Evropy trpí nějakým srdečním selháním. To znamená, že je u nás asi 200 tisíc mužů a žen s tímto vážným onemocněním.

Akutní srdeční selhání patří mezi 50 nejčetnějších příčin hospitalizace s nejdelší průměrnou délkou pobytu v nemocnici více než 9 dní. Hospitalizacemi jsou ohroženy nejstarší věkové skupiny obyvatel 75+. S akutní příhodou srdečního selhání a hospitalizací má zkušenost převážná většina pacientů.

Mezi nejčastější příčiny srdečního selhání patří infarkt myokardu. Jedná se o odumření části srdečního svalu, které vzniká při uzávěru nebo výrazném zúžení ve věnčité tepně. Uzávěr způsobí krevní sraženina.

Infarkt je asi pětkrát častější u mužů než u žen. Objevuje se více se stoupajícím věkem. I přes významné pokroky v léčbě má infarkt vysokou úmrtnost, asi kolem 25 %. Z toho polovina lidí umírá do hodiny od začátku příznaků.

Příznaky srdečního selhání

● dušnost

● slabost

● únava

● poruchy spánku

● otoky dolních končetin

● »nafouklé« břicho

● častější močení

Léčba srdečních selhání

● Podávají se léky, které zlepšují práci srdce

● Je možná také léčba chirurgická, přístrojová nebo katetrizační

● Poruchy srdečního rytmu jsou upravovány kardiostimulátorem

● Když vše ostatní selže, přistupuje se k transplantaci

Prevence

Jak se srdce samo snaží zabránit svému selhání

V první řadě snižuje námahu, nenápadně, ale trvale zvětšuje objem zvláště levé srdeční komory a zrychluje tep. Proto dochází ke hromadění krve a tělních tekutin v plicích, v orgánech dutiny břišní a velmi často i v dolních končetinách.

Více krve v plicích pak vyústí do namáhavého dýchání a kašle. Otok břicha a nemotornost, spojené s bolestmi v pravém podžebří (způsobených zvětšenými játry), jsou dalšími neklamnými známkami srdečního selhání. Nemocný také během velmi krátké doby začíná rychle přibírat na váze.

5 rad, jak se chránit

1. Hýbejte se. Začněte desetiminutovými procházkami a jejich délku postupně prodlužujte. Snažte se zařadit co nejvíce pohybu do svého běžného dne. Choďte po schodech, vystupte o stanici dříve z autobusu, zbytek cesty dojděte.

2. Přestaňte kouřit, výrazně omezte solení pokrmů a příjem alkoholu. Výjimku tvoří občasná sklenka červeného vína.

3. Hlídejte si hladinu cholesterolu.

4. Vyležte každou virovou nebo bakteriální nákazu. Pamatujte, že přechozená nemoc může zanechat velmi neblahé následky na vašem srdíčku.

5. Dopřejte si dostatek spánku. Ten zaručí dostatečnou obranu před infekcemi, které mohou být spouštěčem srdečního onemocnění.

Další články na Blesk.cz: