Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ťok jako Colombo? Hrad ho zaúkoloval, aby vypátral viníka „Zemanova trapasu“

Autor: Václav Lang - 
19. října 2016
17:50

Miloš Zeman a jeho lidé se nehodlají smířit s tím, že by měli nést odpovědnost za trapas s pozdním příjezdem na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče. Po sérii výmluv Hrad neváhal zaúkolovat ministra dopravy, aby banální záležitost prověřil. Ten už se dal do práce.

Ministr dopravy Dan Ťok se spolu s dalšími ministry za hnutí ANO včetně předsedy Andreje Babiše setká v sobotu v Lánech s prezidentem Zemanem z titulu prezidentova expertního týmu.

Při té příležitosti Hrad zaúkoloval ministra dopravy, aby prošetřil, kdo může za čtvrteční zpoždění, kdy Zemanova delegace dorazila na Bratislavský hrad až po skončení oficiálních kondolencí. Rakvi se tak Zeman se svým předchůdcem Václavem Klausem poklonili až v době, kdy ji vojáci odnášeli na nádvoří.

Státní pohřeb prvního slovenského prezidenta Michala Kováče. Český prezident Miloš Zeman dorazil se zpožděním. Státní pohřeb prvního slovenského prezidenta Michala Kováče. Český prezident Miloš Zeman dorazil se zpožděním. | ČTK

„Iniciativa vzešla z Hradu,“ uvedl pro Blesk.cz Ťokův mluvčí Tomáš Neřold. „Není naše iniciativa to prověřovat, ale logicky vzešla z Hradu, který tam vidí problém,“ dodal.

Ministr už podle něj oslovil Řízení letového provozu (ŘLP), aby mu poskytlo podrobnou informaci o zmíněném letu. Bude zajímavé sledovat, jaké vyústění sobotní schůzka přinese, neboť právě ŘLP dlouhodobě obviňuje Ovčáčka ze lži, když hradní mluvčí tvrdí, že za zpoždění letu mohou právě dispečeři, kteří podle něj dali před vzlétnutím přednost jinému letadlu. Podle ŘLP proběhl let prezidentského speciálu zcela podle plánu, pro což prý mají důkazy.

Ovčáček: Ťoka to nezatíží

„Jde o to, že pan prezident požádal pana ministra dopravy, aby se na celou věc podíval. O věci budou diskutovat tuto sobotu, kdy jedná v Lánech expertní tým pana prezidenta za účasti právě pana ministra a ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, ministra životního prostředí Richarda Brabce a prvního vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše,“ reagoval ve středu pro Blesk.cz.

Na dotaz, zda není zbytečné zatěžovat ministerstvo takto banální záležitostí, odpověděl: „Já myslím, že to pro ministerstvo dopravy není žádná zátěž a je třeba celou věc objasnit.“

Prezident Zeman přijel pozdě na státní pohřeb na Slovensku. Prezident Zeman přijel pozdě na státní pohřeb na Slovensku. | Koláž Blesku

Ovčáček napřed tvrdil, že za zpoždění mohlo počasí. To ale odmítlo jak bratislavské letiště, tak české ŘLP. Později mluvčí přišel s tím, že na vině je právě ŘLP. Jaká je tedy jeho aktuální verze? „Ta je stále stejná. Já jsem hovořil o tom, že byly nepříznivé povětrnostní podmínky kombinované s pozdním odletem, který byl způsoben tím, že dostalo přednost jiné letadlo. To stále platí,“ prohlásil ve středu.

grandpen ( 19. října 2016 20:30 )

No a ne? Už vyhazuje v článku hermana, ***s.

grandpen ( 19. října 2016 19:49 )

To je podřízenej Ovčáčka.

tosto ( 19. října 2016 19:37 )

A co zaúkolovat někoho z vlády , aby prověřil zda je dostatek toaletního papíru na hradě

milan1959 ( 19. října 2016 18:38 )

Co se tady zase řeší? Zeman? To je kdo? Neznám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa