Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do kosmu letí mrtvý ruský mnich a mystik Serafim. Přibrala ho nová posádka ISS

Autor: ČTK - 
19. října 2016
12:10

Z kosmodromu Bajkonur z Kazachstánu ve středu odstartovala ruská vesmírná loď s tříčlennou posádkou. Míří na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), kam dopraví Rusy Sergeje Ryžikova (42) a Andreje Borisenka (52) i Američana Shanea Kimbrougha (49), kteří nahradí tři ze šesti členů stávající posádky. Na ISS by měli strávit pět měsíců.

„Nosná raketa s vesmírnou lodí odstartovala úspěšně,“ konstatovala televize Rossija 24, která start vysílala v přímém přenosu.

Původně měla loď Sojuz MS-02 odstartovat 23. září, ale z technických důvodů bylo stanoveno nové datum 1. listopadu. K nouzovému kroku přiměl Rusko test lodi na kosmodromu, při kterém vyšly najevo blíže neupřesněné problémy. Tento měsíc ale ruská vesmírná agentura Roskosmos uvedla, že problémy během testování způsobil kabel k přistávacímu systému a že testy zopakovala. Roskosmos poté oznámil nové datum startu.

Let k ISS obvykle trvá šest hodin. Tento ale bude trvat dva dny - během letu se mají prověřit systémy nového modelu lodě Sojuz; zkratka MS v jejím názvu znamená „modernizované systémy“, vychází ale z předchozí řady Sojuz TMA-M. Historie lodí Sojuz sahá až do 60. let minulého století. K ISS se loď připojí před pátečním polednem (podle SELČ). 

Kromě kosmonautů a astronauta se na lodi podle agentury TASS rovněž nachází kousek ostatků jednoho z nejuctívanějších pravoslavných svatých, mnicha a mystika Serafima Sarovského. Po návratu z vesmíru budou uloženy v chrámu ve Hvězdném městečku u Moskvy.

milda47 ( 19. října 2016 17:33 )

ale ty balšoj ˇurak by ses tam vešel starypse

milda47 ( 19. října 2016 17:31 )

no kdyby tebe někdo přhlásil tak tě na to kosmické smetiště vemou hned,imbecili berou zdarma a přenostně

Zobrazit celou diskusi