Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Registru smluv přibudou „díry“? Poslanci chtějí další výjimky ze zveřejňování

Výjimky z povinnosti zveřejňovat smlouvy by se mohly rozšířit.
Výjimky z povinnosti zveřejňovat smlouvy by se mohly rozšířit.  (Autor: archiv CNC/Shutterstock)
Autor: ČTK - 
18. října 2016
19:32

Poslanci by mohli rozšířit výjimky z povinného zveřejňování smluv v internetovém registru. Vedle národního podniku Budějovický Budvar, jak v novele navrhli poslanci KDU-ČSL, by se zákon nemusel vztahovat ani na státní podniky nebo na společnosti s podílem státu, krajů a obcí. Návrhy poslanci podali v pondělním druhém čtení. Předloha zamířila ve Sněmovně do závěrečného schvalování, které by se mohlo uskutečnit v listopadu.

V debatě se snesla na nynější podobu zákona kritika, zejména od poslanců KSČM, ČSSD i ODS. Mluvili například o omezování vlastnického práva, o ohrožení postavení státních firem na trhu a o jejich oslabení pro případnou budoucí privatizaci. Předseda KSČM Vojtěch Filip dokonce zmínil možnost podnětu k Ústavnímu soudu. Výtky směřovaly i k iniciativě Rekonstrukce státu, která se o normu zasazovala.

Zákon, který je účinný od července, naopak hájil její hlavní spoluautor, poslanec za TOP 09 Jan Farský (STAN). „Konec světa nenastal,“ zdůraznil. V registru podle něho není zveřejněna žádná smlouva, která by nemusela být zpřístupněna podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Norma navíc přidává i další výjimky ze zveřejňování, dodal.

Vypuštění firem s podílem státu, krajů nebo obcí navrhují poslanci hned v několika úpravách v různé míře. Některé z nich už dřív podpořil hospodářský výbor. Pod zákon by podle jeho doporučení neměly spadat žádné společnosti s podílem státu, krajů nebo obcí. Členové výboru většinově hlasovali i pro užší požadavek, jenž by nedal výjimku jen firmám, které „uspokojují potřeby veřejného zájmu“, tedy například zajišťují dodávky energií nebo veřejnou dopravu.

Úlevy pro zdravotnictví a školství?

Ústavně-právní výbor doporučil dát úlevy zdravotnickým zařízením a veřejným vysokým školám. U zdravotnických zařízení by nezveřejnění smluv na dodávky léků a zdravotnických prostředků neohrozilo jejich platnost. Veřejné vysoké školy by do registru nemusely vkládat smlouvy, které uzavírají se soukromou podnikatelskou sférou.

Úlevy by mohly mít podle poslaneckých úprav i Česká televize a Český rozhlas pro smlouvy v případě například mimořádných přenosů nebo licenčních práv na sportovní utkání. Další návrhy se týkají například výjimek pro zkušební ústavy, pro školní statky, zahradnictví, lesnické firmy a rybářství, pro dobrovolné svazky obcí, pro kolektivní smlouvy a pro smlouvy o nakládání s výbušninami.

Objevily se ale i návrhy na rozšíření zákona. Například lidovci chtějí, aby v registru musely být smlouvy nevládních organizací, které dostávají z veřejných peněz dotace nad dva miliony korun ročně. Podobný návrh Sněmovna při schvalování normy o internetovém registru smluv nepřijala. V registru by podle dalšího návrhu musely být smlouvy, které souvisejí s čerpáním peněz z evropských fondů. Pod normu by mohli spadat taky všichni poskytovatelé zdravotních služeb, kteří mají smlouvu se zdravotní pojišťovnou.

Zákon o registru smluv dopadl od července například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Mají v něm být smlouvy s plněním nad 50.000 korun. Od července příštího roku má být zavedeno pravidlo, že nezveřejněná smlouva není platná.

saly23 ( 18. října 2016 20:29 )

Zloději a korupčníci se brání veřejné kontrole.Potřebují ještě dokrást poslední dotační období od eu.Fandim Farskýmu,ale parlament řídí lobisti.Kapři si samy rybník nevypustěj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa