Psí lékárnička by neměla chybět v žádné domácnosti, kde se takový domácí mazlíček vyskytuje. Shodují se na tom odborníci z řad veterinářů. Základní nástroje a přípravky pro ošetření psa se totiž od těch lidských značně liší.

„Většina lidí doma má autolékárničku nebo domácí lékárnu. Často se doma vyskytují prášky proti bolesti nebo na horečku, ale tyto věci nejsou na psa dost dobře použitelné. V případě zažívacích potíží si člověk vezme živočišné uhlí, ale to na psa nefunguje. Pro lidi existují také zcela rozdílné náplasti s polštářkem, které na psovi vůbec nedrží,“ vysvětluje některé rozdíly Samuel Evinic z kliniky Metropolevet v Praze.

V případě zdravotních problémů můžete psovi lékárničkou usnadnit léčbu.
Autor: Jakub Košťál

Můžete pejskovi snadno ulevit

První okamžiky po zjištění problému u domácího mazlíčka přitom mohou být mnohdy zásadní. Pejskovi i jeho majiteli dokážou ušetřit spoustu trápení.

„Majitelé jsou schopní spoustu věcí při zdravotních komplikacích pejska zajistit sami během prvních 24 až 48 hodin od začátku problému. Když poté lidé přijdou k veterináři, není už potřeba toto první ošetření opakovat,“ potvrzuje důležitost existence psí lékárničky veterinářka Gabriela Lénártová.

Podle odborníků je vhodné si psí lékárničku vybavit už od štěněte.
Autor: Daniel Vitouš

Odborníci tím nenaznačují, že si mají lidé doma jejich práci dělat sami. Spolupráce ve smyslu prvotního ošetření pejska bezprostředně po vypuknutí problému ale může být důležitá, často až rozhodující.

„Pokud přijde s majitelem pes, který má tři dny průjem, a za tu dobu ho neustále majitel krmí a nic s tím neudělá, je léčba poté zbytečně komplikovaná,“ vysvětluje Gabriela Lénártová.

Zabraňte u svého pejska otravě

Pomocí vhodné domácí výbavy dokážete svého pejska mnohdy také zachránit v případě požití jedovaté látky. Důležité podle odborníků je u psa vyvolat zvracení – vhodným postupem je podání dezinfekčního peroxidu vodíku.

V případě této komplikace je včasná pomoc nezbytná. „Vyzvracení psa po požití jedu musí být vyvoláno do hodiny, pak už jed cestuje ze žaludku dál. Když potom musíte jet například přes Prahu hodinu ke svému veterináři, je jednodušší pomoci pejskovi hned doma,“ popisuje Lénártová.

Psí lékárnička může včas zachránit psovi život (ilustrační foto).
Autor: Daniel Vitouš

Co má obsahovat správná psí lékárnička?

Někteří psí majitelé fungují se svým psem tak, že pro jeho případnou léčbu mají doma sbírku toho, co za život psa od veterináře nasbírali. „Přijde nám lepší, pokud si člověk rovnou základní výbavu ke štěněti pro všechny případy pořídí,“ vysvětluje Samuel Evinic. Co by tedy v psí lékárničce rozhodně nemělo chybět?

Teploměr – stejně jako u člověka se také psí nemoc často projevuje zvýšenou teplotou. Zavedením teploměru do konečníku psa se dá teplota poměrně snadno určit. Hraniční hodnotou u psa v konečníku je 39 stupňů Celsia.

Háček na vytažení klíšťat – pomocí drážky háčku se klíště z kůže psa nabere a točivým pohybem odstraní. Po vytažení klíštěte je potřeba ránu vydezinfikovat.

Čistič na uši – při zarudnutí uší psa je nutné vyplnit zvukovod psa speciálním roztokem, který poté majitel psa vymasíruje směrem ven. Ubrouskem se pak vytřou vymasírované nečistoty. Odborníci nedoporučují používat k tomuto úkonu vatové tyčinky.

Psí lékárnička může včas zachránit psovi život (ilustrační foto).
Autor: Eva Fornálová

Gel na průjem – v případě průjmu u psa odborníci doporučují nastavit hladovku po dobu 24 hodin. Třikrát denně je pak vhodné podávat speciální gel. Pokud zažívací potíže do tří dnů neustoupí, je dobré navštívit veterináře.

Peroxid vodíku – dezinfekce vhodná k vyčištění povrchového poranění u psa. Zároveň slouží jako vyvolávač zvracení v případě požití jedovaté látky. Veterináři radí peroxid v takovém případě aplikovat stříkačkou v dávce 1–2 ml na 1 kg živé váhy psa.

Oční kapky – vhodné pro vykapání očí psa při podrážděných spojivkách od pylu nebo prachu.

Obvazový materiál – v případě poranění psa je dobré mít doma připravené elastické obinadlo, gázové obinadlo, vatové obinadlo a náplast. První vrstvu k přiložení na poranění by měla podle odborníků tvořit gáza, poté vatové polstrovací obinadlo. Poté přijde na řadu opět gázové obinadlo a nakonec krycí elastická vrstva. K zajištění poté lze použít náplast. V tomto případě je také nezbytné kontrolovat pejskovi utažení, aby nedošlo k zaškrcení končetiny.