V Praze proběhlo cvičení proti případnému teroristickému útoku. V úterý 18. října brzy ráno vnikl do areálu vodojemu v Brusnici v Praze 6 figurant – terorista, který měl za úkol proniknout mechanickým zabezpečením tak, aby spustil to elektronické – tedy alarm.

Na místo během několika minut přijela policejní zásahová jednotka. Přestože se jednalo o cvičení, o kterém záchranné složky dopředu věděly, samotné policisty v akci nikdo předem neurčil. Policie sem reálně vyslala jednotku, která se v okamžik vniku teroristy do vodojemu nacházela nejblíže.

Terorista-figurant vniká do vodojemu Bruska.
Autor: PVK

Po krátké chvíli policisté zakukleného teroristu vyvedli a odvezli pryč. Následovala práce dalších složek záchranného systému, pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), kteří cvičení organizovali, společně s hasiči odebrali vzorky vody k rozboru, aby zjistili, jakým způsobem vetřelec vodu poškodil.

Otrávených 67 tisíc Pražanů

Útok na vodojem vnímaly záchranné složky jako teroristický z toho důvodu, že by se mohlo jednat o plošné ohrožení obyvatel. Kontaminovaná voda z vodojemu v Brusce přímo nebo zprostředkovaně zásobuje celkem 67 000 Pražanů, ke kterým by se život ohrožující tekutina mohla dostat. V rámci hlavního města se tak jedná o středně velkou zásobárnu vody.

Policii se podařilo teroristu zpacifikovat.
Autor: PVK

„Brusku jsme vybrali proto, že je tu nejhorší dopravní situace, a chtěli jsme tak vyzkoušet dojezdové časy,“ prozradil přímo na místě ředitel PVK Petr Mrkos.

Realita by byla hrozivá

V případě, že by se skutečně teroristovi podařilo poškodit vodu, znamenalo by to kritickou situaci. Přestože by se jednalo například „pouze“ o kontaminaci motorovým olejem a taková voda by neohrožovala člověka přímo na životě, stala by se voda pro Pražany nepoužitelná.

„Je to stejné jako s houbami, ty existují také nejedlé a jedovaté,“ poznamenala vedoucí chemické služby hasičů Jana Vítová, která posléze opustila prostory vodojemu s odebranými vzorky vody. Podle jejího odhadu by pouhý litr motorového oleje ve vodovodním řadu znečistil miliony litrů vody.

Informace prostřednictvím sms a tlampačů

V případě skutečného teroristického útoku by se k Pražanům informace dostala v co nejrychlejší možné době. Obyvatele zasažené části města bude informovat sms zpráva, upozornění se bude šířit také pouličními tlampači a pomocí vozů městské policie s ampliony.

Útroby vodojemu Bruska v Praze
Autor: Daniel Vitouš

Z celého cvičení připraví PVK výstupní zprávu, která bude mít za cíl zlepšit připravenost Prahy proti reálným teroristům. „Budeme se snažit zjistit, kde mohla být chyba při komunikaci, a pokud ji objevíme, bude následovat úprava krizových postupů,“ uzavírá ředitel PVK Mrkos.

Prohlédněte si, jak cvičení proti teroristickému útoku probíhalo:

Fotogalerie
14 fotografií