Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Změna v zápisech prvňáků: Lednový termín končí, děti školu příliš odkládaly

Autor: mib - 
18. října 2016
06:27

Zápisy se z ledna přesouvají na duben, ministerstvo školství k tomu přistoupilo už pro příští školní rok z důvodu velkého počtu odkladů. O těch se dosud rozhodovalo až po lednovém zápisu. Podle pedagogů pozdější zápis pomůže s organizací škol a nebude tolik změn ve stavech žáků. Čtyři měsíce navíc mohou rozhodnout i o duševní zralosti dítěte – když není v lednu pro školu připravené, v dubnu se mohou mít věci úplně jinak.

Termín zápisů do povinné školní docházky ministerstvo školství (MŠMT) posunulo z termínu na začátku roku, konkrétně 15. ledna až 15. února, na duben, a to už od příštího roku. Novela má pomoci snížit počty odkladů, ke kterým v předchozích letech docházelo téměř u každého dvacátého předškoláka.

„MŠMT reaguje na vysoký počet odkladů povinné školní docházky. Posunutí termínu zápisu může pomoci některé děti přiblížit ke školní zralosti,“ sdělilo Blesk.cz ministerstvo.

A podobného názoru je také učitel matematiky a fyziky Rostislav Kohut. „Podle odborníků z poraden, kde se o odkladech rozhoduje, tři až čtyři měsíce někdy hrají u dětí velký rozdíl. Naopak pokud budou mít rodiče vyřízené doklady pro odklad v pořádku v dubnu, tak to bude zjednodušení,“ uvedl pro Blesk.cz Kohut. V organizaci zápisů v pozdějším termínu problém nevidí.

Do září málo času

Podle předsedy Asociace učitelů základního školství Jaroslava Štercla by mohl být problém ve splnění lhůt při odvolávání rodičů proti nepřijetí dítěte. „Většina případů je těch, kdy rodiče dítě přihlásí do oblasti, která není jejich spádovou. K nám do školy na Praze 6 například hlásí děti z Hostivic, pak nesplní kritéria, mají však právo se odvolat,“ dodal pro Blesk.cz Štercl.

Než se odvolání vyřeší, možná bude do září podle Štercla málo času na správní řízení. „Byla by to navíc komplikace pro ty, kteří se odvolávají opakovaně. Pro školu samotnou ne. Duben je měsíc, kdy je ve škole klid,“ upřesnil Štercl.

Vzpomněl na situaci, kdy kvůli zápisům v lednu docházelo k opakovaným změnám v počtu žáků. Odklad mohou rodiče podle zákona zajistit až do konce května. Jak na tom jejich potomek je, zjišťovali doposud až po zápisu. Pokud jejich dítě na školu nechtěli přijmout kvůli vzdálenosti, zajistili mu raději odklad. Štercl si také myslí, že budou muset poradenská pracoviště pracovat pružněji.

„Dříve byl v lednu zápis, děti přišly, že chtějí odklad, a my na školách jsme nevěděli, jestli ho dostanou, nebo ne, protože vyšetření se dělo až poté a my jsme se to dozvídali až potom v květnu a červnu,“ upřesnil Kohut. Rodiče o vyšetření kvůli odkladu žádají „domovskou“ mateřskou školu. Ta dítě pošle na vyšetření.

Básnička nebo obálka. Zápisy zůstanou beze změn

Průběh zápisu bude nadále stejný a bude záležet na té které škole, co zvolí za postup. Děti přijdou s naučenou básničkou, přeříkají základní číslice nebo nakreslí obrázek. Na mnohých školách není ale ani to povinností.

„Ve školách na severní Moravě se odevzdává jen přihláška a nic jiného. Některé školy to řeší tradičně, že si s dětmi povídají, vodí je po škole. Z mého pohledu je fajn, když ten budoucí prvňáček se s učitelem seznámí,“ myslí si Kohutek. Podle něj to některé školy pojaly jen jako správní akt, takže pouze rozesílají dopisy s přijetím.

MŠMT uvedlo, že vychází z praxe škol. V listopadu by mělo zveřejnit další podrobnosti k organizaci zápisu. Nadále platí také to, že dítě nastupuje do první třídy po dovršení šestého roku věku, ale může to být výjimečně i dříve. Nic se nezměnilo ani pro odklady. „Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku, a to o jeden školní rok,“ zpřesňuje zákon.

Zobrazit celou diskusi