Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Pes Baskervillský – dětinská, ale krásná detektivka

V roce 2016 vydalo nakladatelství Odeon nové vydání knihy Pes Baskervillský.
V roce 2016 vydalo nakladatelství Odeon nové vydání knihy Pes Baskervillský.  (Autor: Blesk.cz/Odeon)
Autor: Václav Lang - 
20. října 2016
09:01

Detektivka Pes Baskervillský od legendárního sira Arthura Conana Doylea je vlajkovou lodí příběhů o ještě legendárnějším detektivovi Sherlocku Holmesovi. Je to nádherná kniha s tajuplnou atmosférou a skvělým řemeslným zpracováním, takže jí čtenář odpustí i to, že je jednoduchá, někdy naivní a že často sám předběhne v pátrání světoznámého detektiva a jeho pomocníka Watsona.

Kniha Pes Baskervillský trochu připomíná Vánoce. Všichni vědí, kde je pravda, že Ježíšek neexistuje, ale přitom se tou historkou nechají milerádi obelhávat. Stejně tak v knize víte, že ten a ten pán zřejmě vrahem nebude, ale pro radost z Holmesových dedukcí rádi přistoupíte na hru, kdy se necháte vodit po bludišti, které důvěrně znáte. Nebo třeba sami pro sebe přehlédnete některou ze stop, která dopředu prozradí, kdo je pachatel, abyste nechali legendárního hrdinu pracovat.

Příběhy se Sherlockem Holmesem se nedají srovnávat s dnešními detektivkami. Jsou jaksi infantilní. Ale stejně jako u vánočních příběhů je člověk prostě rád čte. Jsou milé, nenáročné, hravé. Navíc obecně mají tyto příběhy skvělou atmosféru a sir Conan Doyle umí vymýšlet krásné příběhy a umí je i krásně podat. Samotná postava svérázného detektiva s dýmkou, mnoha neřestmi ale také prvotřídním uvažováním je zkrátka jedinečná.

I proto dnešní čtenář překousne drobné nedostatky. A proto Pes Baskervillský nesmí chybět v žádné knihovně. Je to zkrátka legendární kniha. A jako u všech legend – i tady je namístě shovívavost.


Sir Arthur Conan Doyle

Pes Baskervillský

nakladatelství Odeon, 2016

200 stran

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi