Stánky nabízející nejen husí speciality, ale i nejrůznější druhy ciderů oživily smíchovskou náplavku. „Pečená husa se zelím a knedlíkem patří od pradávna k českým zvyklostem. Snažíme se proto dostat do povědomí návštěvníků, že husa se dá připravit opravdu na nespočet způsobů,“ rozvyprávěla se o popudu vytvořit Husobraní tisková mluvčí festivalu Monika Kaňáková.
Na festivalu bylo možné ochutnat nejrůznější pokrmy z husy. Mezi tradičními jídly si návštěvníci pochutnávali na husím sádle, paštikách a pečené huse. Mimo to mohli ochutnat i něco nového. Na stáncích lákaly nápisy jako trhaná husa v burgeru, foie gras s jablky, čerstvá pasta s husím masem a další netradiční variace.
Podívejte se, jak to na akci vypadalo... Eva Fornálová
Kromě hus na sto způsobů zahrnoval festival i slavnosti ciderů. „Můžete tady ochutnat na třicet druhů,“ prozradila u vchodu hosteska, která u vstupu každému předala symbolickou mašlovačku.
Husy na akci nebyly pouze na pekáči. U jednoho stánku se rozhlížely dvě v ohrádce, zatímco je obklopovaly nadšené děti. „Nesahej na ni, klovne tě,“ říkala maminka své čtyřleté holčičce, zatímco na ni husa syčela.