Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zájem o podzimní dovolenou v Česku roste. Oblíbená je jižní Morava i Praha

Autor: sou - 
14. října 2016
06:16

Dovolenou v České republice volí na podzim až o 70 procent více turistů než v loňském roce. Vyplývá to ze statistik cestovní agentury Invia. Nejvíce oblíbenými jsou Jihomoravský a Jihočeský kraj s Prahou. Za jejich popularitou stojí kromě dostupnosti i zlepšení služeb. Navíc průměrné ceny v Česku podle průzkumu hotelového vyhledávače Trivago klesly až o deset procent.

Oblíbenost tuzemských dovolených navíc pokračuje také na podzim. Nejpopulárnější regiony jsou tradičně Jihomoravský a Jihočeský kraj, turisté ale vyráží často i do Prahy. Průměrně letos na podzim utratí za dovolenou v České republice 3090 korun na osobu,“ uvedl marketingový ředitel Invie Michal Tůma. 

Za zvýšenou popularitou tuzemských zájezdů stojí zlepšení služeb a dobrá dostupnost. „Poskytovatelé služeb v České republice i okolních zemích na zvyšující se poptávku rychle reagují a jsou schopni nabídnout klientům prvotřídní služby včetně wellness a řady atrakcí. Díky levnější dopravě a dostupnosti navíc mohou turisté volit i kratší pobyty po celý rok,“ míní Tůma. Česká republika je pak díky rozsáhlé síti cyklistických tras ideální pro milovníky sportu a turistiky.

Praha rekordně zlevnila

Z průzkumu hotelového vyhledávače Trivago klesla cena ubytování v Praze v říjnu meziměsíčně o osm procent. Levněji je oproti září také v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Mariánských Lázních, Karlových Varech a ve Zlíně. „Nízké ceny ubytování nabízí například Harrachov, kde je to 1217 korun. Nebo Pardubice s částkou 1390 korun,“ uvádí průzkum. 

Navíc Česká republika se v letním období stala devátou nejoblíbenější dovolenkovou destinací turistů, kteří si pořizují organizované zájezdy. Příjmy z příjezdového cestovního ruchu tak dosáhly v první polovině letošního roku o více než pět procent vyšších výnosů než za stejné období toho loňského. 

Do Karlovarského kraje během prvního pololetí přijelo 164 tisíc domácích turistů, což bylo o 18 procent více než ve stejném období předchozího roku. Výrazný nárůst příjezdů domácích turistů zaznamenaly také Praha (14 procent) a Vysočina (11 procent). O něco mírnějším tempem rostla návštěvnost tuzemských turistů ve všech ostatních krajích.

Video  Zájem o podzimní dovolenou v Česku roste. Oblíbená je jižní Morava i Praha.  - Markéta Volfová, infobiro.tv, foto: David Malík
Video se připravuje ...

Poptávku z ciziny podpořily i lety do Číny

„Zahraniční poptávku podpořila například nová letecká spojení, zejména hned dvě přímé letecké linky spojující naši zemi s Čínou. Důležitým faktorem je také vnímání České republiky zahraničními turisty jako bezpečné destinace,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Česko se dlouhodobě těší pověsti bezpečné turistické destinace, kterou pomáhá budovat i agentura CzechTourism.  

„Češi rádi kombinují aktivní a pasivní způsob trávení dovolené. Za nejatraktivnější kraje považují kraj Jihočeský, Jihomoravský a Vysočinu,“ uvedla ředitelka Institutu turismu agentury CzechTourism Markéta Vogelová. Ten se v posledním výzkumu zaměřil právě na atraktivitu českých krajů z pohledu domácích turistů. 

Příjezdy zahraničních turistů nejvíce vzrostly ve Zlínském kraji (16 procent). Nárůst okolo 10 procent zaznamenal i Jihočeský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Jihomoravský kraj.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud