Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přišli Rusové o špiona? Ukrajinci zatkli muže, který měl prý pro Moskvu slídit

Policie zatkla Ukrajince, co údajně pracuje pro ruskou tajnou policii.
Policie zatkla Ukrajince, co údajně pracuje pro ruskou tajnou policii.  (Autor: Blesk )
Autor: mib/ČTK - 
9. října 2016
21:15

Ukrajinská tajná služba SBU chytila při činu Ukrajince, který působil jako špion pro ruskou vojenskou zpravodajskou službu. SBU to uvedla v dnešním sdělení. SBU oznámila zadržení asi týden poté, co ruské úřady v Moskvě zadržely a obvinily ze špionáže ukrajinského novináře. Rusové incident zatím nekomentovali.

Nejmenovaný podezřelý přitáhl pozornost SBU poté, co nabídl vysokému činiteli ukrajinské armády ruské občanství a peníze výměnou za přísně tajné dokumenty o situaci ukrajinské armády a o její spolupráci se zahraničími partnery.

„Agenti SBU ho chytili, když přijímal přenosný USB disk s dezinformacemi, které považoval za tajné dokumenty vojenské povahy,“ citovala SBU agentura Reuters.

Rusko zprávu zatím nekomentovalo. Ruské úřady nicméně minulý pátek obvinily ze špionáže ukrajinského novináře Romana Suščenka, jemuž tak hrozí až 20 let vězení.

Ukrajinec podle ruské tajné služby FSB shromažďoval utajované informace o ruských ozbrojených silách a byl zatčen „při špionážní operaci“. Ruská tajná služba tvrdí, že jde o agenta ukrajinské armádní rozvědky. Ukrajinci považují případ za provokaci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi