Hluboko v kopcích v Karelské republice se skrývá rozsáhlý komplex, který podle místních slouží jako rekreační zařízení ruského prezidenta. Na první pohled luxusní chata je vybavena heliportem a střecha areálu je pokryta trávou, aby zůstala utajena, patrně před západními satelity. Objekt je obehnán plotem a nepřetržitě ho hlídá vládní ochranka, která v jeho okolí nepovoluje ani natáčet. Ruské TV Dožď se ale podařilo dostat dovnitř.

Interiér chaty je poměrně skromný, tak trochu jako by nábytek pocházel od společnosti IKEA, která má ostatně svůj »domov« jen několik málo kilometrů odtud. "Náš zdroj nám potvrdil, že rezidence byla navrhnuta a postavena pro Putina. Je tu heliport, dva domy - jeden pokrytý trávou a loděnice. Design interiéru je velmi prostý, skandinávského stylu," prozradila televize v reportáži.

Ačkoliv prezidentská kancelář nic nepotvrdila, místní jsou si jisti, komu to tu patří. Chatě familiérně přezdívají »Putinova dača« a prezident sem prý létá helikoptérou. Tyto spekulace jen zesílily poté, co Putin »zmizel« při nedávné návštěvě Finska. Jeho letadlo zůstalo zaparkované na ranveji, prezident se ale propadl do země. Pak se náhle po deseti dnech objevil na ostrově Valaam uprostřed Ladožského jezera. Patrně si sem odskočil odpočinout helikoptérou z Finska. Chata patrně v posledních letech rovněž slouží jako Putinovo hnízdečko lásky, kam bere svou údajnou milenku Alinu Kabajevu.

Fotogalerie
28 fotografií