Jaroslava Jermanová (46) povede do voleb hnutí ANO. Místopředsedkyně hnutí ANO i Poslanecké sněmovny, zastupitelka města Benešov a bývalá starostka Krhanic se letos podruhé vdala. Odpovídala i na dotazy, zda lobbovala za svou sestru, aby ji zaměstnal kolega poslanec. Čtěte ZDE.

Nejmladším lídrem těchto voleb v celé republice je František Kopřiva (20). Povede kandidátku České pirátské strany. Jak by si s vedením kraje Piráti poradili, pokud by zvítězili? A jak skloubit politickou funkci se studiem na vysoké škole? Čtěte ZDE.

Lídrem ODS bude v krajských volbách místopředseda strany Martin Kupka (40). Jak se mu spolupracovalo s Mirkem Topolánkem? A co se od něj a exhejtmana Petra Bendla naučil? Čtěte ZDE.

Své křeslo bude obhajovat stávající hejtman Miloš Petera (58) z ČSSD. Ten dělal v minulosti například náměstka exhejtmanovi Davidu Rathovi. Teď musí čelit kritice z neobjektivního přidělování dotací. Udělal nějakou chybu? A proč má za sebou na kandidátce další Rathovy pohrobky? Čtěte ZDE.

Vít Rakušan (38) je jedničkou tentokrát samostatné kandidátky Starostů a nezávislých (STAN). Starosta Kolína se musí vypořádat s obřím dluhem města i velkou nezaměstnaností. Zvládá to úspěšně? Čtěte ZDE.

Komunisté vyslali do boje o hejtmanský post z prvního místa Zdeňka Štefka (41). Ten pronesl několik kontroverzních výroků na adresu Milady Horákové, listopadové revoluce i totalitních zločinů. Jak své výroky obhájil? Čtěte ZDE.

Petr Tiso (49), lékař a porodník, je jedničkou TOP 09 a nebyl nadšený z odtržení strany od Starostů a nezávislých. Jak se dívá na billboardy, na kterých zůstalo „S podporou starostů“? A jak se straně (ne)podařilo zavést v kraji transparentní opatření? Čtěte ZDE.

Do voleb jde i koalice Spolu pro kraj, tedy lidovci, Strana zelených a SNK-ED. Jejich lídrem byl na druhý pokus zvolen exstarosta Příbrami Josef Vacek (57). Proč se nepovedla kandidátka napoprvé? A co dělal v bazénu movitého podnikatele, který dostával v Příbrami veřejné zakázky? Čtěte ZDE.

Vše o krajských a senátních volbách 2016 čtěte na Blesk.cz >>

Fotogalerie
30 fotografií