Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman to schytal za posílání uprchlíků na pusté ostrovy. Klaus tepal „starou EU“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. října 2016
12:09

Ze slunného Řecka zpět do deštivého Česka. Miloš Zeman a Václav Klaus se vrátili zpět z konference na Rhodosu, kde opět zanechali silnou stopu. Během akce pořádané ruským oligarchou Vladimirem Jakuninem, přítelem Vladimira Putina, Zeman poskyl rozhovor Financial Times, ve kterém navrhl ekonomické migranty vyslat na pusté řecké ostrovy. Schytal za to i kritiku. Euroskeptik Klaus zase vyzýval: „Na starou EU zapomeňte“.

Již během svého projevu (mimochodem vedeného v ruštině) Miloš Zeman varoval, že přednese i kontroverzní teze. Jedné se však dopustil mimo hlavní program na Rhodosu, kam jinak v toto období míří především mořechtiví turisté, kteří se nechtějí vzdát léta.

Zeman: Ekonomické migranty na prázdné ostrovy

Český prezident v rozhovoru pro Financial Times vedeném přímo na Rhodosu uvedl, že by měli být ekonomičtí migranti deportováni. Všímají si toho i jinde v zahraničí, jeho slova zaregistrovali nejen v Británii, ale třeba i Německu či Francii.

„Vzpurný český lídr navrhl, aby migranti mohli být přemístěni do ′prázdných míst′ v severní Africe nebo na ′neobydlené řecké ostrovy′ - což by postupně snižovalo řecký zahraniční dluh výměnou za nesení těchto nákladů na jejich bedrech,“ uvedl Financial Times. List poukazuje i na to, že Zeman si je jistý ohledně silného spojení mezi vlnou migrantů a vlnou džihádistů.

„Jsme v Řecku a Řecko má dostatek neobydlených ostrovů a velký zahraniční dluh. Takže pokud máte hotspoty na řeckých ostrovech, tohle by znamenalo jistý druh platby zahraničního dluhu,“ uvedl Zeman.

Kalousek: Už Zemanův výjezd na kágébáckou akci je problém

Kritika na sebe nenechala dlouho čekat. Miroslav Kalousek (TOP 09) již dříve v reakci pro Blesk.cz označil konferenci na Rhodosu za „kágébáckou“, protože ji pořádá kontroverzní ruský podnikatel Vladimir Jakunin, který působil právě v sovětské tajné službě KGB.

„Civilizovaný svět nebere vážně to, co se říká na kágébácké konferenci na Rhodosu. Pro nás je ale samozřejmě problém, že to tam říká prezident České republiky a že tam vůbec je,“ reagoval nyní Kalousek na dotaz Blesk.cz.. Rozruch vzbudil Zemanův výrok o ekonomických migrantech i na Twitteru.

„Zeman navrhl vystěhovat ekonomické uprchlíky na pusté řecké ostrovy. Na pustém ostrově by mohl zůstat i MZ a v ČR by bylo hned dýchatelněji,“ uvedl politolog a někdejší ředitel politického odboru Havlovy prezidentské kanceláře Jiří Pehe.

O migraci přitom na Rhodosu mluvil i sám organizátor a bývalý šéf ruských drah Vladimir Jakunin. „Dochází ke střetu idejí, kultur, civilizací. Členové té druhé civilizace přicházejí ve velkém do naší civilizace,“ varoval během ní.

Po Rhodosu míří Zeman do Zlína, kde kandidují jeho věrní

Zeman je přitom již zpět v Česku. Na Rhodosu ještě stihl krátký odpočinek u moře, který zdokumentoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Kvůli Jakuninově konferenci se Zeman omluvil ze státního pohřbu izraelského exprezidenta Šimona Perese, který se v pátek konal v Jeruzalémě.

Tento týden Zemana tradiční návštěva krajů - tentokrát zavítá do Zlínského, kam vyrazí v úterý i s manželkou Ivanou a v plánu má mj. návštěvu Univerzity T. Bati ve Zlíně, Luhačovic, Uherského Brodu, Otrokovic a řady místních podniků.

Zajímavostí však je, že se i Zlínský kraj chystá na volby - lídrem Strany práv občanů je pak Vladimír Kruliš, vedoucí oddělení vnitrostátních cest Kanceláře prezidenta republiky, který ve Zlíně bydlí.

Tamní SPO si přitom na názorovém průniku s Milošem Zemanem zakládá, když jako první bod hlásá: „Souhlasíme s názory a postoji prezidenta České republiky k uprchlické krizi. Podporujeme boj proti přílivu ilegálních imigrantů a nedovolíme jejich vstup na území kraje.“

Na kandidátce pro Zlínský kraj pak nechybí ani Zemanův ekonomický poradce Martin Nejedlý či hradní kancléř Vratislav Mynář, kteří jsou však až na 37., respektive 45. místě krajské kandidátky.

Klaus: „Na starou EU zapomeňme“

Kromě Miloše Zemana zavítal přitom na Rhodos i exprezident Václav Klaus. Zatímco Zeman svým proslovem konferenci zahajoval, Klaus ji končil. Oba se přitom účastnili i diskuzního panelu - ohledně tématu Východ a Západ, Sever a Jih: Překonání propasti. Klaus poté na svém webu uvedl několik „poznámek pro Rhodos“.

„Současná masová migrace do Evropy, povolená, pokud ne organizovaná evropskými elitami, je tragická chyba. masová migrace nepřeklenuje rozpory, ale vytváří je a zvětšuje,“ míní Klaus.

V rozhovoru pro vlastní kanál Dialogu civilizací se pak euroskeptik Klaus již tradičně navezl do současné podoby Evropské unie. 

„Jsem opravdu zásadní kritik nikoli Evropy, Evropa je v pořádku, Evropa jako geografická entita, jako kontinent je OK. Co je špatně, je organizace, která se snaží vládnout Evropě, Evropská unie,“ uvedl Klaus a dodal: „Myslím, že to, co je nezbytné, je změnit od základu tuto instituci. Bylo by to nejlepším řešením, vytvořit novou a zapomenout na tuto starou. Je to moje přání, není to moje předpověď.“

Podle Klause k tomu nedojde, Evropa se krizí podle něj „protrmácí“ a Evropa bude relativně klesat oproti jiným kontinentům. Jako největší problém nevidí rozdělení Evropy na Západ a Východ, sever a jih. „Skutečný problém Evropy je hluboké rozdělení mezi normální lidmi žijícími v různých evropských zemích a politickým establishmentem v Bruselu,“ dodal.

Zatímco Zeman míří na Zlínsko, Klaus se tento týden chystá do anglického Berkshire na setkání Eurasian Council of Foreign Affairs. Je v něm členem sboru poradců, organizaci přitom vede Kazach Zhanbolat Ussenov, politolog, který vystudoval moskevskou státní univerzitu a zastával řadu pozic na kazašském ministerstvu zahraničí včetně postu mluvčího.   

maryfox ( 8. října 2016 09:20 )

Ovčáček zabodoval a ukazuje světu jak trávil svůj čas český prezident ve chvílích, kdy se celý civilizovaný svět loučil s Šimonem Peresem.

dzambulka007 ( 4. října 2016 22:05 )

Lidi ne, pouze lidské zrůdy.

valduk ( 4. října 2016 16:47 )

Když se nad tím cos sesmolil normálně zamyslíš, tak si uvědomíš co je to za děsivou snůšku sraček vyvrácených dějinami! Rusko je geopoliticky stejné jako za carů či za Stalina! Tedy o co usiluje? O to, být obklopeno spřízněnými státy!!! Nic víc! To Anglosionisti ho chtěj furt izolovat a pak dusit a nakonec podřídit! Stalin např. hodil přes palubu Řecko, páč Churchillovi odkýval čenž za Polsko co se vlivu týká! V Řecku by měl velkou šanci uspět, stejně jako komunisti po válce ve Francii a Itálii! Stalin je obětoval pro dobrý vztahy s USA a Brity, tedy aby oni jemu nechali volnou ruku v zemích sousedních. Problém byl proto hlavně v Iránu, odkud Rudá armáda nechtěla odejít v roce 45, protože hrozilo že země opět jako celek upadne pod britský vliv! Jinak Rusko nic nepožaduje po sousedech - koukni třebas Finsko - to je skvělý příklad! To bylo členem antisovětské aliance, spolupracovalo s Německem a Osou, přesto po válce se stalo neutrální zemí spojenou hospodářsky s Ruskem a je to tak dodneška. A nikdo mu nic neporoučí, nic je to nestojí, patří k zemím s nejvyšší životní úrovní na světě!

DaVanek ( 4. října 2016 03:31 )

Zeman představuje bezpečnostní riziko pro naši zemi. Rozhodně se nechci vrhat do náruče ruského medvěda s vysychající benzínkou, který válčí, kde se dá, jen aby odvrátil pozornost od domácích problémů a jehož cílem je destabilizace a rozložení Evropy, aby mohl posílit svůj vliv, především v bývalých satelitech SSSR. Zeman přitom kope právě v dresu s Putinem na zádech. Off topic: Prosím vás, co Kalousek nebo TOPka ukradla, vytunelovala? V čem kdo lhal? Krádež je trestný čin, pokud tedy o nějakém takovém víte, už jste podali trestní oznámení? Za mě TOPka rozhodně ano, je to strana, která pro mě představuje jeden z mála ostrůvků konzistentní a racionální politiky. Chrání svobodu, ví, že naši spojenci jsou na západě a ví, že zájmy v Evropě budeme nejlépe hájit uvnitř EU, nikoli zvenčí "o nás bez nás".

aleksandra ( 3. října 2016 22:27 )

To je, panečku, teda reprezentace. Možná že je to jen zlý sen, není přeci možné, aby toto platili daňoví poplatníci! Fakt hnus, A pak se divit, že lidi volají po novém Havlovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa