Bezdomovec uhořel na jaře roku 2014 mezi železniční tratí u hlavního nádraží a ulicí Španělská na Vinohradech. Za obzvlášť trýznivou smrt může podle obžaloby devětatřicetiletý Jan Ernest.

Vrah měl podle tvrzení kolem bezdomovce rozlít a zapálit pravděpodobně lampový olej. Soud se bude 14. října věnovat také zjišťování vražedného motivu, který je v současnosti neznámý.

Žili mezi odpadky

Prostory, které během trestného činu hořely, obývali bezdomovci. Ti zde žili mezi odpadky. Obžaloba místo popisuje jako squat u polystyrenem obložené betonové zdi poblíž sedmého nástupiště vlakového nádraží.

Oběť měla být v dobu vraždy nemocná a ležela asi 200 metrů od jediného únikového východu. Obžaloba doslova tvrdí, že Jan Ernest na muže zaútočil „po předchozím uvážení, v úmyslu ho usmrtit a z dosud přesně nezjištěného důvodu“.

Bezdomovec neměl podle posudku žádnou šanci před ohněm uniknout. Utrpěl popáleniny třetího až čtvrtého stupně s prohořením až ke kostem.

„Ze soudně-lékařského hlediska musel pociťovat nesnesitelné bolesti, strach ze smrti, bezvýchodnosti situace, než se dostal do šoku v rámci termických změn a došlo ke ztrátě vědomí,“ uvádí obžaloba.

Obžalovanému Ernestovi za vraždu hrozí 15 až 20 let ve vězení, případně doživotí. Na soud čeká v pankrácké vazební věznici.