Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Hrozí další finanční krize? Největší německá banka je ve vážné krizi

Autor: tmp, ČTK - 
30. září 2016
20:02

Jedna z největších světových bank Deutsche Bank je ve vážných potížích. Jen v pátek během začátku obchodování na burze ztratily její akcie 9 procent. Podle analytiků situace připomíná období krátce před pádem Lehman Brothers před světovou ekonomickou krizí v roce 2008. Pád banky by přitom mohl znamenat zhroucení i dalších významných bankovních institucí. 

Deutsche Bank je jednou z řady finančních institucí, které americké úřady vyšetřují kvůli praktikám před vypuknutím světové finanční krize. Podle dřívějších informací americké ministerstvo spravedlnosti požaduje po Deutsche Bank v přepočtu 337 miliard Kč kvůli nekalým praktikám na trhu hypotečních cenných papírů před finanční krizí. Podle páteční informace agentury AFP americké ministerstvo spravedlnosti jedná s Deutsche Bank o pokutě v částce „pouze“ 130 miliard Kč.

Loni v dubnu oznámily americké úřady, že Deutsche Bank zaplatí úřadům v USA a Británii v přepočtu rekordních 64 miliard Kč za urovnání obvinění z manipulace s klíčovými úrokovými sazbami. Deutsche Bank v rámci dohody o urovnání přiznala, že její zaměstnanci manipulovali s klíčovou londýnskou úrokovou sazbou LIBOR a jejími obdobami EURIBOR a TIBOR.

Loni v dubnu Deutsche Bank zveřejnila restrukturalizační plán pro příštích pět let, podle kterého by měla zrušit více než čtvrtinu poboček, opustit zhruba desetinu zemí, ve kterých nyní působí, a omezit svá aktiva v investičním bankovnictví. Nedávno například prodala za v přepočtu 29,3 miliardy Kč svoji britskou pojišťovací divizi Abbey Life.

Podle finančníka osloveného Lidovými novinami se instituce ocitla v dokonalé bouři. Může za to prostředí nízkých sazeb, stupňující se regulace ale také struktura portfolia banky. Banka vlastní totiž významně méně celkových aktiv vůči kapitálu než konkurence – pouze 3,5 procenta.

Deutsche Bank byla založena jako specializovaná banka na podporu zahraničního obchodu, postupně se z ní ale stala univerzální komerční banka světového významu. Její historie sahá do roku 1870, kdy získala pruskou vládní koncesi na bankovní služby. Od té doby se stala největší německou bankou a pátou největší investiční bankou světa. Letos už banka ztratila zhruba polovinu své tržní hodnoty. V polovině září, před prudkým propadem ceny akcií, se pohybovala kolem 436 miliard korun, nyní je výrazně nižší.



Zobrazit celou diskusi