Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Recenze: Vzestup a pád rockového velikána Mikiho Volka

30. září 2016
18:19

Miki Volek patří k největším klenotům české hudby, ačkoli tíhou svého divokého rockového života přišel o svůj lesk a ze současné generace si na něj málokdo vzpomene. Do této doby přišel Jaroslav Kříženecký s biografickou knihou Miki Volek: Nespoutaný život krále českého rock and rollu. Mapuje rychlý vzestup a tvrdý pád uhrančivého muzikanta, který v bídě a osamění zemřel právě před 20 lety.

Jako u většiny rockerů je život Mikiho Volka vděčným materiálem pro životopisce. V jeho příběhu není nouze o sex, drogy a rock and roll. V tomto případě ještě okořeněný o atmosféru komunistického útlaku v Československu.

Jaroslav Kříženecký popsal divoký život Mikiho Volka. Jaroslav Kříženecký popsal divoký život Mikiho Volka. | Nakladatelství XYZ

Málokdo z dnešní generace ví, kdo byl Michael Vítězslav Volek, a pamětníci ho mají zastrčeného někde hluboko ve svých vzpomínkách. Přitom svého času byl Miki, kterému se v kulturních kruzích přezdívalo Král, skutečným králem československého rock and rollu. A do tuzemského prostředí přinesl to, co našinci tehdy znali jen zprostředkovaně.

Miki Volek s typickými černými brýlemi na očích Miki Volek s typickými černými brýlemi na očích | archiv

Jaroslav Kříženecký popisuje jeho život od začátků až do tragického konce. Mapuje jeho první hudební pokusy, postupné stoupání vzhůru s Olympikem, druhý dech s kapelou Transit, a pak zoufalé pokusy Mikiho coby dýdžeje nebo Mikiho sólisty. K tomu přidává osobní informace, například že byl proslulý muzikant silně závislý na své matce, které se svěřoval i s detaily svého pestrého sexuálního života, a že byl stejně tak závislý na prášcích a alkoholu, které ho v jeho 56 letech stály život.

Autor vychází ze svědectví těch, kteří Mikiho kariéru provázeli – například muzikantů Petra Jandy nebo Pavla Bobka. Pomáhá si i dřívějšími Mikiho rozhovory, případně dokumenty natočenými o jeho osobě. Snad právě to by se dalo knize vytknout, že místy působí jako skládačka poslepovaná z pěti šesti rozstříhaných rozhovorů, které autor lepí k sobě podle toho, o které fázi Mikiho života právě hovoří. Kniha by se lépe četla, kdyby Kříženecký vycházel více z osobních prožitků, než poslepovával to, co o něm kdy řekli jiní a co už dříve bylo napsáno, podobně jako se dnes píšou bakalářské práce.

Hrob Mikiho Volka na pražských Olšanských hřbitovech Hrob Mikiho Volka na pražských Olšanských hřbitovech | Blesk/Petr Novotný

Kniha je jinak zajímavá, a to i pro ty, kteří s Mikiho dílem dosud neměli tu čest, i kterým jeho dílo nic neříká. Je zajímavou sondou do neklidné duše člověka i do šedi minulého režimu, kterou se Mikimu podařilo nabourat. To už mu nikdo nevezme.


Jaroslav Kříženecký

Miki Volek: Nespoutaný život krále českého rock and rollu

Nakladatelství XYZ, 2016

256 stran

Hodnocení: 70 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi