Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bydlení v Česku je druhé nejdražší v Evropě. Pro seniory bývá nájem likvidační

Příjmy důchodců jsou často nižší než nájmy.
Příjmy důchodců jsou často nižší než nájmy.  (Autor: Blesk )
Autor: mib - 
1. října 2016
05:02

Bydlení Čechům v evropském srovnání spolyká téměř největší část jejich příjmů. Hůř už jsou na tom jenom Dánové. Vyplývá to z údajů Eurostatu a národních statistik. Sdružení nájemníků ČR upozorňuje, že zvlášť ohroženou skupinou jsou senioři, kterým nájem sebere většinu z penze, ale na příspěvek na bydlení nedosáhnou.

Náklady u nájemních bytů činí ve městech nad padesát tisíc obyvatel více než 40 procent příjmů. Situace je nejkritičtější pro seniory, jejichž důchod může být dokonce menší, než kolik si mohou dovolit za nájem vydat. Pokud potřebují vynaložit peníze na léky a zdravotní služby, ocitají se mnohdy v pasti. Pomoc tak zůstává na příbuzných a rodině, která je v některých případech tou jedinou šancí, jak zaplatit.

„Už nyní vydává většina seniorů žijících v nájemních bytech většinu svého důchodu na náklady spojené s bydlením. Vzhledem k tomu, že většina seniorů není schopna si v případě zvýšení nájmu zajistit vyšší příjem, každé případné zvýšení nákladů pro ně může znamenat vážné finanční a často i existenční problémy,“ řekl Tomáš Kunc z brněnské asistenční poradenské služby, která důchodcům poskytuje právní i finanční poradenství.

Náklady na bydlení se v Česku vyšplhaly na druhé nejvyšší v Evropě. Podle informací Sdružení nájemníků ČR jsou vyšší náklady už jen v Dánsku. Tam ale naopak lidé zaplatí vzhledem k příjmům méně za spotřební zboží a potraviny. Nájemné, na které dá člověk okolo půlky svého platu, považuje Evropská unie za předražené. 

Dánové méně utratí za jídlo

Statisticky je hůř než v Česku už jen v Dánsku. Jenže tam mají lidé v poměru k příjmům menší útratu za spotřební zboží a jídlo. Nájemné, na které dá člověk okolo půl svého platu, Evropská unie považuje za předražené. V ČR v současnosti vznikají podklady o sociálním bydlení, které by s touto situací měli sociálně nejslabším pomoci. Průměrně náklady na bydlení vychází v tuzemsku okolo 27 procent z příjmu domácností.

Výše nájemného je tržní záležitost, ať už je nájemcem senior, rodina nebo jednotlivec v produktivním věku. Záleží, jaká je nabídka a jaká poptávka. Tím pádem má v tržním prostředí, kdy nemáme regulované nájemné, politik jen malé pole působnosti,“ přiznala pro pro Blesk.cz poslankyně výboru pro sociální politiku Markéta Adamová z opoziční TOP 09.

Osamělých seniorů v Česku žije 177 tisíc

V Česku žije podle posledního sčítání na 177 tisíc osamocených seniorů v nájemních bytech a nejen ti nemusí s penězi vystačit. Často se do problémů může dostat i manželský pár. Úřad práce totiž vyměřuje příspěvky na bydlení podle velikosti bytu. Jak uvádí předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba, jakmile velikost bytu přesáhne 38 m² pro jednu osobu a 52 m² pro dvě osoby, ztrácí na příspěvek nárok. Ten navíc dostanou jen senioři s příjmy do 3 575 korun.

Adamová míní, že v takovém případě musí zasáhnout rodina. „Když někde žijí dlouhodobě, rozumím tomu, že se nechtějí v pokročilém věku stěhovat. Ale i ze samospráv máme zkušenost, že žijí důchodci osamocení, ale často ve zbytečně velkých bytech. V tom případě by měla velkou měrou pomoci rodina. Ať už se stěhováním, tak s náklady s tím spojenými,“ uvedla.

Převis poptávky po malometrážních bytech ve městech se pohybuje na 26 procentech, vyplynulo to z konference o sociálním bydlení. V Praze, Brně nebo Ostravě tak chybí v průměru okolo sedmi tisíc takových bytů.

Pečovatelský dům jako řešení?

Vedoucí soukromého pečovatelského domu Bronislava Migotová složitou situaci potvrzuje. „Příjmy seniorů jsou malé, často na jejich bydlení připlácí rodina, případně čerpají finance z prodeje nemovitosti, ve které bydleli celý život,“ vysvětlila pro Blesk.cz s tím, že pečovatelské domy jsou někdy vhodnou alternativou.

Migotová upozornila, že jejich společnost je soukromým zařízením a doporučila pro seniory s nízkými příjmy státní pečovatelské domy.

Bocian ( 3. října 2016 12:30 )

Ach jo , no to je ubohost. Nejsou argumenty, tak se hodí nadávat.

danyka ( 1. října 2016 14:09 )

Nechci tě poučovat v žádných datech. Ale fakt si myslíš, že většina důchodců se účastňuje těch akcí šmejdů? A většina důchodců podporuje své potomky? A většina důchodců jezdí na zahraniční dovolené? To byla jen moje poznámka.

danyka ( 1. října 2016 12:35 )

Dospěla jsem ke stejnému názoru. Proč jim lékaři nedovolí zemřít? Léčí je a posílají je na vyšetření, aby je mohli dále léčit a léčit (ale nevyléčit). Jen jim odebírají další finance za léky, aby na tom byli ještě hůř. A sebevražda je hřích. Ne každý ví, jak na to, aby je někdo zase nezachraňoval. Sousedka, starší paní, se oběsila na klice u dveří doma. Hlava mi nebere, jak to zvládla. atd.

danyka ( 1. října 2016 12:17 )

Zjisti si, co znamená slovo většina a pak se vyjadřuj.

Bocian ( 1. října 2016 11:25 )

Lid a vláda lidu je strana mnohem spolehlivější než kapitalista, kterej má hrábě který hrabou jenom k sobě.

Zobrazit celou diskusi