Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nebezpečný Ibuprofen: Zvyšuje riziko infarktu

Ibuprofen zvyšuje riziko infarktu.
Ibuprofen zvyšuje riziko infarktu.  (Autor: scom)
Autor: Štěpán Šimůnek - 
30. září 2016
05:31

Patříte-li k těm, kteří ve snaze ulevit si od bolesti či horečky sáhnou po osvědčených přípravcích obsahujících ibuprofen, mějte se na pozoru. Podle nové studie si tím totiž můžete zadělat na infarkt!

Lidé, kteří pravidelně »zobou« tzv. nesteroidní protizánětlivá léčiva (NSPZL) založená na účincích ibuprofenu, si tím zvyšují riziko infarktu až o pětinu! A pozor, toto je závěr seriózního výzkumu na vzorku deseti milionů (!) pacientů z Británie, Německa, Nizozemska a Itálie, publikovaného ve specializovaném medicínském žurnálu BMJ Open. Ukázalo se, že dlouhodobé užívání ibuprofenu vyvolává v těle chemickou reakci, která má za následek extra zátěž srdečního svalu.

„Ti, kteří NSPZL užívají několikrát týdně, mají o dvacet procent větší šanci, že dostanou infarkt! U lidí, kteří je berou denně déle než rok, je to dokonce padesát procent!“ prohlásil šéf výzkumu Giovanni Corrao z univerzity v Miláně. Situace je ještě vážnější u starších pacientů, kteří jsou k srdečním selháním náchylnější. Podobné výsledky pak vykazovaly i další látky ze skupiny NSPZL, z těch nejužívanějších např. diclofenac (obsažen mj. v Dolmině, Voltarenu či Veralu), nimesulid (mj. v Aulinu a Nimesilu) a mnoho dalších.

sores ( 30. září 2016 13:39 )

Vždycky jsem slyšela v lékárně od magistrů že není rozdílu jen jiný název mezi ibuprofenem a ibalginem!!! Jedno jako druhé jen od jiné FY.

alumno ( 30. září 2016 09:29 )

No jako dobrý, ale tohle se vědělo už tak před deseti lety. Kdo nevěří, stačí trochu zagooglit a do hledání zadat "ibuprofen" a "infarkt" a vyjedou vám články z roku 2005, 2006... V tomhle článku je to prezentováno jako nový poznatek, což mi tedy vadí.

Zobrazit celou diskusi