Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemáte děti? Plaťte víc na důchod, chce ministerstvo. Opozice: Nespravedlivé!

Autor: Tomáš Polák - 
2. října 2016
05:00

Bezdětní si připlatí na důchodovém pojištění. Naopak lidé s dětmi ušetří až několik procent. Počítá s tím návrh ministerstva práce a sociálních věcí, který chce resort prosadit ještě v tomto volebním období. Cílem má být odlehčení finanční zátěže větších rodin, podle opozice je ale návrh nespravedlivý a negativně se dotkne například handicapovaných.

Návrh již prošel připomínkovým řízením a s jeho účinností se počítá už příští rok. „Cílem nově přijatého zákona je ulehčení finanční zátěže rodin s dětmi v období výchovy nezaopatřených dětí, tedy v době, kdy nejvíce potřebují peníze, protože s rostoucím počtem dětí v rodině dochází k samozřejmému růstu výdajů na děti a zároveň ke značnému poklesu příjmů na člena domácnosti,“ popisují tvůrci v ministerském dokumentu, který má Blesk.cz k dispozici.

Bezdětní si připlatí za důchodové pojištění. Bezdětní si připlatí za důchodové pojištění. | infografika Blesk.cz

Pro bezdětné zaměstnance tak návrh počítá se zvýšením důchodového pojistného o jeden procentní bod na 7,5 %. Zvýšení se bude týkat i pojištěnců, kteří o dítě v minulosti pečovali, ale již nepečují.

Změny se týkají i OSVČ. Změny se týkají i OSVČ. | infografika Blesk.cz

Čím více dětí pak lidé budou mít, tím méně budou platit. Se čtyřmi a více dětmi dokonce rodiče nebudou muset platit vůbec nic. „Pracující rodiče, kteří vychovávají děti, vychovávají budoucí plátce důchodů - a to pro ty, co děti měli, ale i pro bezdětné. Nesou budoucí generace na svých bedrech, vychovávat děti je dost drahá záležitost. Zároveň lidem bez dětí, ať už je to dobrovolně či nikoli, zbývá více peněz. Proto si myslím, že toto opatření je naprosto spravedlivé, narovnává část znevýhodnění pro rodiny s dětmi,“ vysvětlila pro Blesk.cz ministryně Michaela Marksová (ČSSD).

Opozice: Nespravedlivé zvýšení nic neřeší

Se spravedlivostí návrhu ale tvrdě nesouhlasí opoziční TOP 09. Místopředsedkyně strany Markéta Adamová Blesku řekla, že návrh rozhodně není řešení pro dlouhodobý nedostatek peněz na tzv. důchodovém účtu. „Vyšší odvody by platili mladí lidé, kteří se na rodičovství teprve připravují, to je od nich velmi zodpovědné, což bychom měli ocenit jako vhodný přístup, a ne naopak "potrestat" vyššími odvody,“ řekla Adamová. Poslankyně nesouhlasí ani s tím, že by vyšší odvody měli platit i lidé, jejichž děti jsou dospělé. „Tím se popírá argument zásluhovosti, kterou tito lidé přece vychováním dětí splnili, přesto je chtějí koaliční politici zatížit vyššími odvody,“ dodala poslankyně.

Podle dokumentu ministerstva je dalším cílem mimo jiné i „částečné odstranění nezamýšlených protipopulačních prvků, které jsou v současném důchodovém systému obsažené.“ I to ale tvrdě naráží u opozice. „Jestli si někdo myslí, že lidé si děti pořizují, aby měli nějakou daňovou úlevu nebo aby měli nižší odvody, tak se dosti mýlí. Zvýšení porodnosti právě vlivem takového opatření se očekávat opravdu nedá,“ míní Adamová.

Za obzvlášť nespravedlivý považuje poslankyně návrh pro handicapované. „V neposlední řadě by se takové zvýšení dotklo lidí handicapovaných, kteří pracují a pro svůj handicap nemohou bohužel zcela objektivně mít potomky,“ řekla Adamová. Podle opozice je podstatná i strana přehlednosti systému. „Čím diferenciovanější přístup, tím menší přehlednost, tím složitější administrace, pro zaměstnavatele i stát, a tím i větší sklon k chybám,“ doplnila.

Maximálně 26 let snížení

Nárok na snížení budou mít nejenom rodiče zapsaní v rodném listě dítěte, ale i pěstouni, poručníci nebo registrovaní partneři vychovávající dítě. Ministerstvo myslí i na druhy a družky, kteří mají stejné trvalé bydliště jako dítě, o které se starají.

Na sníženou sazbu budou mít nárok pojištěnci s dítětem, které je nezletilé, případně se ještě nedokáže zaopatřit. „Nejdéle však do 26. roku věku, jestliže nepobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně nebo jestliže se soustavně připravuje na budoucí povolání, se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, nebo z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat výdělečnou činnost,“ uvádí zpráva ministerstva.  

zednik ( 2. října 2016 18:34 )

Jsi hlupák. A neumíš počítat a myslet. Nejde o nějaké jedno %.Tohle co navrhuje Marksová je holý nesmysl.

Milann ( 2. října 2016 14:37 )

Jestli může nebo nemůže mít děti je vedlejší,až budete v důchodu tak kdo na Váš důchod bude vydělávat? Proto je spravedlivé aby jste se dnes podíleli mizerným jedním procentem.

jajas ( 2. října 2016 11:58 )

Tak to je zase výmysl! Proboha už toho nechte, Marksová!!! Snažte se raději pomoci těm, kdo má děti nakonec v péči a partner neplatí výživné! Sestře dluží na alimentech přes 100.000,00 Kč a na chlapa není páka! A ani ho nezavřou, i když už byl párkrát u soudu, který mu nařídil platit nebo půjde do basy! ! Státní orgány jsou prostě na prd! Vždycky něco vymyslí a nedotáhnou to do konce! A pokud někdo nemůže dítě mít a má z toho celoživotní trauma, tak ještě mají odlehčovat nebo jak se to nazývá těm rodinám, které mají děcek tolik, že je ani neuživí? No co to je za logika! Stát, pokud chce pomoci rodinám s dětmi, tak ať pomáhá "logicky"! A to si dovolí "vypustit" do éteru před volbama? Se nějak cítí!!!!!!!!!!!!!

agfor ( 2. října 2016 11:37 )

Zapomínáte na to, že úřady práce jsou tady jen proto, aby dětičky bývalých komunistů a estébáků nemuseli makat. Naa normální lidi kašlou - jako celý tento rasistický stát.

sores ( 2. října 2016 11:19 )

No především musí být z čeho platit a šetřit!!!!! Z českého průměrného platu 14 tisíc je sotva na nájem a jídlo! Ať mají všichni v našem žebráckém rozvojovém státě plat od 30 tisíc a pak se může trochu začít šetřit.Krade se o 106 a vlastně se nedivým, každý se che mít dobře ne jen zloději,politici, Dr.právníci, v šoubyznysu a kdo má vysokou funkci. Ne každý tím může být a proto nemá být trestán ubohým platem.

Zobrazit celou diskusi