Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

S Obamou v USA „vymetli“. Zákon o žalobách za teror 11. září rozvášnil Saúdy

Autor: mib/ČTK - 
29. září 2016
07:15

Schválení zákona, který umožní pozůstalým po obětech útoků z 11. září 2001 žalovat vládu Saúdské Arábie, je podle prezidenta Baracka Obamy chyba, která ohrozí americké vojáky v zahraničí. Obama to řekl poté, co obě komory Kongresu přehlasovaly jeho veto. Saúdská Arábie mezitím pohrozila, že kvůli zákonu omezí spolupráci s USA na protiteroristických operacích i hospodářské a politické kontakty.

„Pokud odstraníme tento pojem imunity suverénního státu, pak se mohou naši muži a ženy v uniformách na celém světě cítit vystaveni recipročním akcím,“ řekl Obama podle agentury Reuters s tím, že by mohly hrozit žaloby americkým vojákům i americké vládě. Přijetí zákona označil za nebezpečný precedens.

Obavy v souvislosti s přehlasováním Obamova veta dal najevo i ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan. Podle něj je Saúdská Arábie klíčový partner amerických tajných služeb při úsilí o zmaření teroristických plánů. „Byl by to absolutní skandál, kdyby tento zákon jakýmkoli způsobem ovlivnil ochotu Saúdů pokračovat v protiteroristické spolupráci, kde jsou naši nejlepší partneři,“ řekl Brennan agentuře AP.

Americký prezident Barack Obama uctil památku 11. září v Pentagonu. Americký prezident Barack Obama uctil památku 11. září v Pentagonu. | EPA/SHAWN THEW

Obama prohlásil, že chápe motivaci kongresmanů hlasovat pro zákon. Podle něj se zákonodárci obávají, že by jejich hlas proti návrhu ohrozil jejich šance v listopadových volbách, kde obhajuje křesla třetina senátorů a všichni členové Sněmovny reprezentantů.

Saúdská Arábie by mohla přimět další země nespolupracovat s USA

Rijád už pohrozil Washingtonu, že přijetí zákona bude mít dalekosáhlé důsledky. Podle zdrojů agentury AP z blízkovýchodní země může Saúdská Arábie omezit diplomatické styky s Washingtonem nebo zastavit investice v USA. Mohla by také omezit rozsah spolupráce při boji proti teroristům a ke stejnému kroku by mohla přimět i další arabské země, na které má významný vliv.

Zákon, který začátkem měsíce schválila Sněmovna reprezentantů a již v květnu Senát a který nyní po přehlasování Obamova veta vstupuje v platnost, umožňuje žalovat saúdskou vládu u amerického federálního soudu. Na útocích z 11. září se totiž podíleli saúdskoarabští občané. Rijád jakýkoli podíl na útocích či financování teroristů odmítá a proti zákonu se v minulosti několikrát důrazně ohradil.

Sebevražedné atentáty na Spojené státy z 11. září 2001, při kterých zemřelo téměř 3000 lidí, provedlo 19 islámských teroristů arabského původu. Z nich 15 bylo občany Saúdské Arábie.

Připomeňte si útoky z 11. září 2001 a pietu 15 let poté:

nezadat1 ( 29. září 2016 13:39 )

Jaký bídný život?Mercedese na který neměla ani vláda,Hrádeček kde se konali nekonečné pařby za peníze určený politickým vězňům od organizací v zahraničí a ty jeho stupidní hry jasně vypovídající o jeho chorém mozku.Ale shodneme se,že ideální hloupá loutka pro Američany.

nezadat1 ( 29. září 2016 13:34 )

A je to tady,černej gauner by se měl omluvit Afghánistánu a srovnat se zemí vyk+urvený saudy.

hanka666 ( 29. září 2016 07:42 )

Jak se jedná o prachy a moc jde kamarádčoft pryč.

Zobrazit celou diskusi