Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trenčín odebral Stalinovi čestné občanství! Za jeho krutovlády zemřely miliony lidí

Autor: ČTK - 
28. září 2016
22:44

Slovenské krajské město Trenčín odebralo někdejšímu sovětskému vůdci Josifu Stalinovi čestné občanství města. Rozhodlo o tom dnes večer tamní zastupitelstvo, sdělila ČTK mluvčí magistrátu Erika Ságová.

Návrh předložil zastupitelům primátor Trenčína, bývalý šéf komerční televize Joj a veřejnoprávní Slovenské televize Richard Rybníček. Stalin s ohledem na skutečnosti o jeho osobnosti a činech, které vyšly najevo po udělení čestného občanství, není podle primátora zmiňované pocty hoden.

Trenčín je v současnosti na Slovensku jedním z osmi krajských měst. Čestné občanství města sovětskému diktátorovi Stalinovi udělil po druhé světové válce v roce 1947 tehdejší trenčínský městský národní výbor jako projev vděku za zásluhy v osvobozovacím boji proti německému násilí.

V Rusku je Stalin u části populace považován za hrdinu, a to vzhledem k vítězství nad hitlerovským fašismem. Podle historiků byl Stalin také zodpovědný za smrt milionů lidí.

Trenčín není prvním městem na Slovensku, které Stalinovi odebralo čestné občanství. Už v roce 2007 tak učinila samospráva v Košicích, které jsou druhým největším městem na pětimilionovém Slovensku.

Stalin možná přijde také o čestné občanství slovenské metropole. Náměstkyně bratislavského primátora Iveta Plšeková totiž ČTK řekla, že příslušný návrh by zastupitelstvo mohlo projednat do konce letošního roku.

salto ( 29. září 2016 10:52 )

tgbg ( 29. září 2016 10:07 )

NEJVĚTŠÍ A NEJSTRAŠNĚJŠÍ ZLO SVĚTA SE JMENUJE KOMUNIZMUS. KOMUNIZMUS MÁ NA SVĚDOMÍ STOVKY MILIÓNŮ OBĚTÍ PO CELÉM SVĚTĚ.

Zobrazit celou diskusi