Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vůdce nejznámějšího gangu v Česku promluvil o kariéře zločince: K únosům se musíte propracovat

Autor: dce - 
28. září 2016
12:07

Už rok je David Berdych, vůdce tzv. Berdychova gangu, na svobodě. Za únosy, loupeže, přepadení a vydírání si odseděl 11 let z 15 uložených soudem. Ve vězení se napravil, jak tvrdí on sám i znalci, kteří se za něj při podmínečném propuštění postavili. V rozhovoru pro Český rozhlas promluvil o své minulosti i svých zločinech.

Kauza Berdychova gangu bez nadsázky změnila pohled veřejnosti na činnost policie. Se zločinci kolem Davida Berdycha totiž spolupracovali i detektivové pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem. Skupina podle žalobců od 2. poloviny 90. let do roku 2004 přepadávala kamiony a vydírala bohaté podnikatele a využívala při tom policejní výstroj a výzbroj.

Vyhazovači mají k únosům blízko

Ústřední postavou byl David Berdych, který nejprve pracoval v Jonákově Discolandu jako vyhazovač. „Tam jsem se postupně seznámil s lidmi, se kterými jsme se později dali dohromady a dělali jsme, co jsem dělali,“ řekl David Berdych v rozhovoru pro Radiožurnál. „K loupení a unášení se musíte nějakým způsobem propracovat. Já jsem se snažil nějakým způsobem prostě přijít k penězům. Vyhazovači k tomu mají blízko - vždycky někdo někde prostě si zaplatí, aby někomu domluvili (myšleno fyzicky, pozn. red.) nebo aby někam došli pro nějakej dluh,“ vysvětlil.

Později se do skupiny zapojili i již zmiňovaní policisté. „Jak se to stane, nevím, prostě nedokážu to zodpovědět na takovou otázku. Asi selže ten policista, nějakým způsobem ho zlákají finance,“ prohlásil Berdych.

Ivanova jsme zbili, protože nám nechtěl vyhovět

Policistům za jejich služby samozřejmě gang platil. „My jsme dávali 30 % z každý tý akce, kterou jsme provedli.“ Některé „akce“ navíc zadávali sami policisté - to byl případ ukradených strategických plánu podniku Čepro. Unesli inženýra Diana Ivanova a drsně ho mučili. „To je pravda, ten dostal hodně, protože nám nechtěl vyhovět,“ vypráví Berdych. Ivanov se z vážných zranění léčil v nemocnici šest týdnů.

Berdych promluvil o případu, kdy jeho lidé okradli partičku podvodníků. „Oni udělali nějakej podvod v Komerční bance a schovali si peníze u jednoho z jejich příbuzných. No, toho človíčka jsme si půjčili, jak jsme to dělali, unesli jsme ho a on nám řekl, kde je má schovaný. A to bylo celkem...spíš to byla psychologická hra než násilná.“

200 tisíc měsíčně za auta a holky

A kolik si za ty roky vydělal? „Já jsem to nikdy takhle nepočítal, ale průměrně, jsem měl třeba, já nevím, 200 tisíc měsíčně. Utráceli jsme to za nesmysly. Za auta, za zábavu, za všechno ostatní, za ženský, prostě tak, jak to v tý době chodilo a v tý společnosti, kde jsme se pohybovali, bylo,“ prozradil.

Všechno to ale nakonec prasklo. Berdych stanul od roku 2004 několikrát před soudem a s ním i přibližně dalších 50 lidí. Nakonec byl odsouzen na 15 let, po jedenácti letech byl podmínečně propuštěn.

20tina12 ( 19. července 2019 17:18 )

Hezký, ale tato minulost s mučením lidí se nezapomíná. A může začít nový život jak chce.Lidem kterým ublížil, příbuzní...ty šťastný být nemohou.

rockyshowman ( 25. října 2016 13:33 )

Kdo to hlásá, že u nás je právo a demokracie ??? to je ale blbost co ? Teď jsme již v pr deli jsou oplatky!!!

nyxx ( 28. září 2016 15:37 )

Ve vězení se napravil, jak tvrdí on sám i znalci, kteří se za něj při podmínečném propuštění postavili. Tohle měl bulvár vydat spíš 1. dubna, na Aprila.

ivoadler ( 28. září 2016 15:09 )

Peníze! Za každou cenu! To je heslo doby. Když to nejde jinak než zločinem, tak zločinem. Nejsme přece úzkoprsí.

JETHRO ( 28. září 2016 13:27 )

Návod,jak se stát ze zločince celebritou v Blesku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání