Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Stop rozšiřování Dukovan, hřmí Rakousko. Aktivisté nasbírali 60 tisíc podpisů

Autor: ČTK, ula - 
27. září 2016
20:25

Více než 60 000 podpisů sesbírali rakouští aktivisté během uplynulých tří týdnů pod petici protestující proti plánované stavbě nového jaderného bloku české elektrárny v Dukovanech. Peticí lidé vyjádřili podporu zemské vládě Dolních Rakous, která zaujala negativní stanovisko k plánu energetické společnosti ČEZ na rozšíření elektrárny, informovala v úterý agentura APA.

Pod rakouskou petici proti rozšíření dukovanské elektrárny, která je vzdálená asi 30 kilometrů od česko-rakouské hranice, se podepsalo celkem 63 680 lidí. Podle dolnorakouského rady pro životní prostředí Stephana Pernkopfa je to jasný signál, „abychom na Česko zatlačili“ a aby „Evropa změnila svou energetickou politiku“.

„Plány na rozšíření (elektrárny) je třeba co nejostřeji odmítnout, neboť jaderná energie představuje nezvladatelné bezpečnostní riziko,“ uvedl dále Pernkopf s tím, že očekává od české strany jasné odpovědi na pochyby, které Dolní Rakousy vyjádřily.

Aktivisté: Česko musí plány přehodnotit

Českým úřadům chce Pernkopf předat i samotnou petici. O schůzku už prý v této souvislosti požádal také českého ministra životního prostředí Richarda Brabce. „Česko musí plány na rozšíření (elektrárny) přehodnotit a zahájit změnu energetické politiky,“ dodal rada pro životní prostředí.

Pernkopf dnes rovněž připomněl, že se grémium zástupců jednotlivých spolkových zemí pro otázky životního prostředí před časem jednomyslně usneslo na tom, že by spolková vláda měla usilovat o zastavení vyplácení prostředků z regionálních fondů EU těm zemím, které dál sázejí na jadernou energii. Kancléře Christiana Kerna vyzval, aby v tomto smyslu začal jednat.

Riziko zemětřesení?

Pernkopf dlouhodobě vystupuje proti výstavbě nových reaktorů v Česku. Před časem zadal vídeňské univerzitě vypracování studie, která má zkoumat riziko zemětřesení v okolí Dukovan. Oblast, v níž elektrárna leží, je totiž podle něj „známa svou seizmickou aktivitou“.

Elektrárna Dukovany má celkový instalovaný výkon 2040 MW. Při plném provozu pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku.



alenal ( 29. září 2016 11:17 )

Rakousko by se už mohlo uklidnit, každá země má právo se svobodně rozhodnout, jak bude vypadat její energetický mix. Vzhledem k našim geografickým podmínkám nemůžeme spoléhat např. na energii vody nebo větru. V jaderných elektrárnách máme stabilní zdroje elektřiny, které nevypouštějí žádné uhlíkové emise, které jsou dnes také velkým problémem. Každý takový aktivista by si měl sáhnout do svědomí, jak moc je na elektřině závislý a zda si dokáže vystačit s alternativními zdroji. Doufám, že se nový blok v Dukovanech začne brzy stavět, budeme ho potřebovat včas. Vsadila bych opět na reaktory VVER, konkurenční revoluční reaktory čelí při výstavbě problémům, zpožděním a prodražováním, což si u nás nemůžeme dovolit.

katkatt ( 28. září 2016 07:11 )

 Jasné, rakúšania sa báli aj našich Mochoviec. Oni sú vždy proti atómovým elektrárňam aby sa kupovala drahá elektrina od nich. Toto je ich zámer boja proti AE. No borovú figu. Najprv nech si upracú pred vlastným prahom. Sa nevedia ani dohodnúť kto je prezident u nich. Majú tam ešte väčší bordel jak je tu.

tgbg ( 28. září 2016 07:09 )

Nevím, proč Temelín chtějí rozšířit, když se nikdy nezaplatí.

europa ( 28. září 2016 06:29 )

Aktivista = blbec. To platí mezinárodně. A rakušáci ať se neserou, do čeho jim nic není. My jim taky nekecáme do jejich věcí. Navíc mají jaderný reaktor přímo ve Vídni. Sice malý, ale je tam.

Zobrazit celou diskusi