Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Silnice nižších tříd plné výmolů? Ťok na ně nedá ani korunu, Sobotka je proti

Autor: ČTK - 
27. září 2016
19:13

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v otevřeném dopise vyzval ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), aby stát i v dalších letech přispěl na opravy silnic spravovaných kraji. Navrhovaný rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) s penězi na silnice druhých a třetích tříd nepočítá pro příští rok ani ve výhledu na roky 2018 a 2019. Sobotka v dopise s úterním datem napsal, že je tím znepokojen. Vyjádření ministra ČTK zjišťuje.

Sobotka připomněl, že SFDI měl v rozpočtu na krajské silnice loni 4,4 miliardy korun a letos tři miliardy. Kraje podle premiéra připravily vhodné projekty a peníze se podařilo efektivně využít. Sobotka zároveň poukázal na to, že návrh rozpočtu fondu dopravy na příští rok je o 16 miliard korun vyšší než letošních zhruba 66 miliard korun.

V navrhovaném rozpočtu SFDI je doslova uvedeno, že ‚dlouhodobé podfinancování komunikací nižšího řádu má negativní vliv na celkovou efektivitu dopravní cesty a do určité míry znehodnocuje prostředky vložené do výstavby páteřní infrastruktury‘,“ cituje Sobotka v dopise ministrovi dopravy. Ťok na čtvrtek ohlásil společnou tiskovou konferenci s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), na které chce představit plán výstavby a financování dálniční a silniční sítě v příštím roce.

Sobotka už koncem minulého týdne uvedl, že vláda se při projednávání rozpočtu fondu dopravy k financování oprav krajských silnic ještě vrátí. Asociace krajů ČR minulý týden ve čtvrtek vyzvala ministra dopravy k rezignaci poté, co Ťok v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že příspěvek na opravy silnic druhých a třetích tříd bude v roce 2017 nulový.

Stát prostřednictvím SFDI platí opravy a údržbu dálnic a silnic první třídy. O silnice nižších tříd se pak starají kraje a obce.

Samo ( 2. listopadu 2016 18:53 )

Ťok je spolu s Brabcem ten největší zmetek a hajzl mezi ministry současné vlády. Nemá žádnou odbornost na ministra dopravy, zato se chová jako bývalý policajt, chtěl by všechno řešit represí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa