Sonic Boom: Fire & Ice přináší Sonica a jeho bandu v týmové 2,5D hopsačce. Zatímco modrý ježek oplývá největší rychlostí a dokáže se vystřelit z roztočení i do vzduchu, pomáhají kamarádi jinými schopnostmi. Dvouocasý lišák Tails se může díky své roztomilé deformaci vznášet ve vzdušných vírech a navíc má laser, který rozřeže kvádry blokující cestu dál.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na videohru Sonic Boom: Fire & Ice Sega

Drsný ježurák Knuckles oplývá největší silou, kterou mydlí protivníky, a navíc se dokáže zahrabat pod zem. Jezevčice Sticks to zase umí s bumerangem, kterým setřese nejenom nepřátele, ale může jím aktivovat jinak nedostupná tlačítka otevírající cestu dál. Partu spolupracující od minulého dílu Sonic Boom: Shattered Crystal rozšiřuje nově stará známá Amy Rose.

Beznadějně zamilovaná růžová samice ježka se ohání obřím kladivem, které do země zatluče i masivní sloupy. Mezi všemi postavami může hráč snadno přepínat a v průběhu levelů využívat jejich rozmanité schopnosti. Tyto týmové prvky fungují dobře. Největší novinkou Sonic Boom: Fire & Ice je ale požívání ledu a ohně. A jde o zajímavou vychytávku.

Sonic mění vodu v led.
Autor: Sega

Legraci s elementy zažijete na vodě. Tu můžete ledem zmrazit a přeběhnout nebo sklouznout po ní bez problémů dál. Když narazíte na led, můžete ho ohněm roztát a projít skrz něj. Používání ohně a ledu je nejvíce adrenalinové, když jste rozběhnutí a musíte se rychle rozhodnout a použít své reflexy. Když to nestihnete, nabijete si kokos.

Nové prvky se navíc hodí ke klasické hratelnosti série. Hra je totiž opět extrémně rychlá. Handheld Nintendo 3DS stíhá ale ježkův běh snímat bravurně i ve stereoskopickém třetím rozměru. Grafika je navíc pestrobarevná a na pohled velmi hezká. Modely hlavních postav vypadají jako z animovaného seriálu Sonic Boom a pozadí levelů jsou na poměry platformy dechberoucí.

Grafika je pestrobarevná a pěkná.
Autor: Sega

Jenom počkejte, až uvidíte kostry dinosaurů v prehistorickém prostředí nebo masivní lodě pirátů. Nechybí ani zcela zamrzlý ostrov. Úrovní je sice několik desítek, ale proběhnuté je budete mít za víkend. Hra totiž není příliš dlouhá, za což může i velmi nízká obtížnost. Novinka je tak sice přístupná nováčkům a dětem, ale staří harcovníci zvyklí na klasické díly se budou cítit jako na ježčích bodlinách.

Třeba souboje s bossy jsou vizuálně velmi poutavé. Jsou jim věnovány obě obrazovky simultánně. Stojíte tak proti opravdovým obrům. Jenže když odkryjete útokem jejich slabiny, jako by vyloženě čekali, až jim zasadíte další ránu. Jinak i kromě soubojů s nimi je vidět, že Sonic Boom: Fire & Ice využívá různé možnosti hardwaru Nintenda 3DS.

Minihra s ponorkou
Autor: Sega

Důkazem toho je jedna z miniher za Tailse. Ovládáte v ní dálkově ovládanou ponorku, která se musí vyhýbat minám. Jak ale dopředu zjistíte, kde jsou? Sonarem! Ten aktivujete dotykovým displejem, ale prostor zmapuje jenom na chvíli, takže ťukat jen tak nepřestanete. Další minihra připomíná klasické 2D střílečky s raketkou.

S Tailsem v ní ale nasednete do vznášedla, které pluje po vodě. Cestu do cíle vám ale zkříží kry a vodní víry. S kusy ledu si naštěstí poradíte střelbou. Dalším ozvláštněním hry jsou Sonicovy běhy v klasickém 3D pojetí, v nichž se musíte vyhýbat překážkám. Pamětníci je znají již z klasických dílů. Modrý ježek bude závodit i na kola s roboty, tyto levely se ale podobají těm klasickým.

Fotogalerie
27 fotografií
Sonic Boom: Fire & Ice není tak vtahující jako původní díly pro konzoli Sega Mega Drive, ale je to rozhodně jedno z nejlepších ježkových dobrodružství posledních let. Hra je pěkná, zábavná a týmové prvky fungují dobře. Stejně jako hra s ohněm a ledem. Máte chuť si zaběhat opravdu, ale opravdu rychle?

Hodnocení Blesk.cz: 7/10 

Plusy:
Hratelnost ze staré školy s novými prvky
Používání ohně a ledu je zábava
Skvělý pocit z extrémní rychlosti
Hezká grafika
Zábavné minihry

Minusy:
Příliš jednoduché
Hra není moc dlouhá
Infobox
Datum vydání: 30. září 2016
Platformy: Nintendo 3DS
Cena: 1099 Kč
Výrobce: Sanzaru Games
Vydavatel: Sega
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ