Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Předražený „póvl“, hodnotí Češi řemeslníky. Ti chtějí zvýšit ceny

Autor: bud - 
27. září 2016
06:11

Lidem už nestačí, aby řemeslník pouze odvedl svou práci, ale chtějí také rychlost, čistotu a kultivované vystupování. Zároveň až polovina všech lidí elektrikáři, instalatéry, zedníky a dalšími opraváři opovrhuje, protože je považují za nevzdělané a málo kultivované. Mezi samotnými řemeslníky zase převládá názor, že nejsou za svou práci dostatečně placeni.

Jsme předražení.“ Až 75 procent řemeslníků takto odpovídá na otázku, proč si lidé jejich práce příliš neváží. Bezmála stejný počet řemeslníků si ale zároveň myslí, že jsou za svou práci placeni nedostatečně a chtěli by si za své služby účtovat více peněz. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků, který provedla mezi lidmi i řemeslníky.

Pokud si dnes Češi na nějakou opravu či domácí práci řemeslníka objednají, zajímá je hlavně to, aby byli spolehliví, rychlí, čistotní a zbytečně nenavyšovali odhadovanou částku za práci. Velmi důležitým měřítkem je také to, aby byli řemeslníci slušní a nechovali se jako hulváti.

Vyučení opraváři jsou v oblibě

S výslednými opravami či úpravami domácnosti je nakonec zpravidla spokojeno 84 procent lidí, naproti tomu pouze desetina vyjadřuje nespokojenost. Jde však pouze o vyučené a kvalifikované řemeslníky. „Pověst řemeslníků kazí lidé, kteří se za řemeslníky v daném oboru pouze vydávají a nemají odborné vzdělání,“ myslí si podle průzkumu více než polovina veřejnosti.

Většina lidí si v případě potřeby hledá řemeslníka v obci či městě, kde žijí, případně na základě doporučení známých. „Stále převažuje osobní doporučení a zkušenost s dodavatelem, překvapuje ale nižší důvěra k elektronickým vyhledávačům a nevyužívání informací z cechů,“ komentuje asociace. Mezi nejžádanější řemeslníky patří instalatéři, automechanici, elektrikáři a zedníci.

Drtivá většina lidí věří tomu, že vyučený řemeslník se „neztratí“ a bez problémů se uživí. Podle Karla Havlíčka, šéfa asociace, je však důležité, aby řemeslníci nezaspali ve svém vzdělávání. „Nové technologie budou automatickým vybavením moderních řemeslníků. Na to se musí připravit jak odborné školy, tak samotní řemeslníci,“ myslí si Havlíček a s tím, že technologický pokrok, bude vyžadovat třeba propojování domácností s počítačovými systémy. Něco takového je zatím v českých domácnostech spíše výjimečné.

marti33 ( 27. září 2016 13:21 )

není, a až bude eet bude to ječtě dražší

zednik ( 27. září 2016 13:12 )

Počítají si 375,-Kč /hodinu. Vždyť to píšu, pod 400 nejdou. A to tedy byli ještě levní.

zednik ( 27. září 2016 13:00 )

V tom snad spočívá náplň práce živnostníka - nakoupit, obstarat, dojet, udělat. To vše si pak nechá zaplatit. Ta co to plácáš? Zaměstnanec taky amortizuje svoje auto, má problém s parkováním, volá i pracovně za svoje peníze a nikdo mu to neproplatí.Platí daně a zdravotní a sociálku. Zas jen plácáš. Prostě si řemeslníci zvykli na všemožné až nemožné daňové úlevy, i ten toaleťák a šminky si odečítají.Že by platili řádně daně - tak to na nich nikdy nikdo nechtěl!!proto šílí z EET ! Jestli platí sociální je jeho rozhodnutí. Zas plácáš. Hlavně si dají záležet aby jejich hodiná sazba začínala na 400,-kč.I ti co jsou naprostí patlalové.Vždycky začínají tím, jak ta oprava bude náročná, že ten před nima to udělal blbě, že by bylo nejlepší udělat všdchno nově atd... Pořád stejná řemeslnická hymna. Meleš blbosti.

al.bunda ( 27. září 2016 12:46 )

tak ono to je vidět "zadarmo" každý řemeslník kterého znám má barák jak hrad dvě až tři auta ,nezávidím ale určitě nedělají zadarmo,kapišto?

al.bunda ( 27. září 2016 12:43 )

Nelobte se na mne ale za montáž jednoho radiátoru+12 metrů měděných trubek je 4500,- jenom za práci ve dvou bez materiálu,čistého času obou 6 hodin přece jenom moc

Zobrazit celou diskusi