Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hradecká debata Blesku: Zátah kvůli miliardovému tendru i strach z uprchlíků

/
  • Debata s lídry Královéhradeckého kraje se odehraje v Bistru u dvou přátel v centru Hradce Králové.
    26. září 2016 ● 11:30

    Jsou migranti krajské téma, nebo ne? V Královéhradeckém kraji se na tom strany neshodnou. Některé v programu téma mají, jiné ho odmítají. Nejen tento rozpor představí další ze série krajských debat Blesku před říjnovými volbami. Zúčastní se jí devítka kandidátů, jejichž strany a hnutí v průzkumu agentury Phoenix Research překonaly pětiprocentní hranici podpory. Přímo v centrále kraje v Hradci minulý týden zasahovali detektivové, kteří prošetřují miliardový tendr na náchodskou nemocnici. Právě zdravotnictví je tím, co hradecké politiky i voliče výrazně pálí. Dívejte se v úterý od 13:00 živě na Blesk.cz.

  • 1.

    Martina Berdychová (Východočeši STAN)

    Mezi hosty debaty bude v abecedním pořadí jako první poslankyně Martina Berdychová (45), která kandiduje za koalici Východočechů a STAN. Je ale v poněkud schizofrenní pozici.

     

    Do Sněmovny se dostala za ANO, nyní však stojí proti němu, protože Babišovo hnutí má v kraji vlastní kandidátku. Berdychová je bývalou učitelkou v malotřídce či starostkou obce Holovousy. Do Sněmovny se dostala v roce 2013.

    Debata s lídry Královéhradeckého kraje: Martina Berdychová (Východočeši a STAN)
    Autor: ČTK

  • 2.

    Martin Červíček (ODS)

    Martin Červíček (44) se stal jedním z krajských lídrů, kteří jsou známí i na celostátní úrovni. Je totiž bývalým policejním prezidentem. Uniformu však již vysvlékl a na politické kolbiště se vydal coby krajský lídr ODS, v níž je i expertem na bezpečnost.

     

    Právě ODS je přitom jednou z těch, které před šířením migrantů varují. Červíček se však pustil i do jiných typicky krajských témat. Včetně dopravní infrastruktury. Působil ostatně i coby šéf dopravní policie.

    Debata s lídry Královéhradeckého kraje: Martin Červíček (ODS)
    Autor: Reprofoto ODS

  • 3.

    Vladimír Derner (Koalice pro Královéhradecký kraj)

    Vladimír Derner (60) vede do boje Koalici pro Královéhradecký kraj. Její součástí jsou KDU-ČSL, Hradecký demokratický klub (HDK) a Volba pro město (VPM). Dvojkou kandidátky je přitom vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

     

    Derner je pro změnu krajským lídrem lidovců. Vzděláním stavební inženýr byl 10 let starostou Třebechovic pod Orebem. A demokracie je podle něj dřina. „Lenochům a bázlivcům demokracie nikdy mnoho potěšení nepřinese,“ míní.

    Debata s lídry Královéhradeckého kraje: Vladimír Derner (Koalice pro Kárlovéhradecký kraj)
    Autor: ČTK

  • 4.

    Klára Dostálová (ANO)

    Klára Dostálová (45) vede do první účasti v krajských volbách ANO. A nejde jí zdaleka jen o účast. Babišovo hnutí spřádá smělé plány. V Hradci si do čela postavilo současnou náměstkyni ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO).

     

    Dostálovou ministerská problematika předurčuje i pro témata, jako je čerpání regionálních dotací. Pracovala v minulosti i jako úvěrová specialistka či hotelová manažerka. Působila i na Krajském úřadu v Hradci Králové. Byla 10 let ředitelkou Centra evropského projektování, regionální rozvojové agentury Královéhradeckého kraje.

    Debata s lídry Královéhradeckého kraje: Klára Dostálová (ANO)
    Autor: ČTK

  • 5.

    Martin Hanousek (zelení, piráti a Změna)

    Martin Hanousek (33) je krajinný ekolog a lídr společné kandidátky Strany zelených, Pirátské strany a Změny pro Královéhradecký kraj. V minulosti pracoval v Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR, specializoval se na vodohospodářskou problematiku. Od roku 2013 je zaměstnancem Českého svazu ochránců přírody JARO Jaroměř.

     

    Hanouskovy zkušenosti s politikou? Hradeckým zastupitelem se stal poté, co sice neuspěl v komunálních volbách v roce 2010, ale v září 2011 rezignoval jeho kolega Jaroslav Cerman. V dalších volbách už Hanousek mandát obhájil. Do krajského zastupitelstva se mu ale dostat nepodařilo. Změní se to letos?

    Debata s lídry Královéhradeckého kraje: Martin Hanousek (Koalice Strany zelených, Pirátské strany a Změny)
    Autor: Reprofoto Strana zelených

  • 6.

    Leoš Heger (TOP 09)

    Leoš Heger (68), lídr TOP 09, je v první řadě exministrem zdravotnictví. Zkušený lékař – rentgenolog usedl do vlády Petra Nečase a na postu ministra nahradil Danu Juráskovou, aby ho v červenci 2013 vystřídal po pádu Nečasovy vlády Martin Holcát.

     

    V dnešní Kalouskově TOP 09 je Heger místopředsedou. V Hradci se přitom narodil, vystudoval a za minulého režimu působil na tamní vysoké škole. Z vědeckého asistenta se vypracoval na docenta, ještě před revolucí absolvoval i stáž v USA či pracovní výjezd do Kuvajtu. Od roku 1996 do září 2009 vedl coby ředitel Fakultní Nemocnici Hradec Králové, než ho vystřídal letos odvolaný epidemiolog Roman Prymula.

    Debata s lídry Královéhradeckého kraje: Leoš Heger (TOP 09)
    Autor: ČTK

  • 7.

    Otakar Ruml (KSČM)

    Lídr KSČM Otakar Ruml (66) je jediným z kandidátů, který sedí i v současném vedení kraje – je náměstkem hejtmana Lubomíra France pro oblast regionálního rozvoje, evropských grantů, dotací, cestovního ruchu a kultury. 

     

    Ruml je bývalým zastupitelem Nové Paky, kde žije. Coby zemědělský expert byl téměř 19 let ředitelem tamního Agrochovu. Předurčilo ho k tomu mj. studium na Vysoké škole zemědělské, vedle ní však absolvoval i komunistickou Vysokou školu politickou. Do KSČ totiž vstoupil už v roce 1974.

    Debata s lídry Královéhradeckého kraje: Otakar Ruml (KSČM)
    Autor: ČTK

  • 8.

    Jiří Štěpán (ČSSD)

    Jiří Štěpán (37) by se podle ideálního scénáře ČSSD měl stát nástupcem hejtmana Lubomíra France. Je vystudovaným historikem a proděkanem filozofické fakulty na hradecké univerzitě.

     

    ČSSD pro něj byla prý jasnou volbou. „Historie je o politice. To je jedna linie. Ta druhá je rodinná tradice. Dědeček a babička byli členy sociální demokracie, takže u mě je to přirozený vývoj,“ svěřil se Štěpán Deníku. V komunální politice však nováčkem není. Krajským zastupitelem byl zvolen už v roce 2008, od roku 2014 je radním v Hradci Králové. Volebním lídrem se stal poté, co náchodský starosta Jan Birke odstoupil kvůli zdravotním problémům.

    Debata s lídry Královéhradeckého kraje: Jiří Štěpán (ČSSD)
    Autor: ČTK

  • 9.

    Jiří Štětina (Úsvit)

    Zkušeným politickým matadorem je Jiří Štětina (75), v současné době poslanec Parlamentu ČR. Je lídrem na kandidátce Úsvitu a Bloku proti islamizaci, v minulosti však spolupracoval i se svým přítele Vítem Bártou a jeho Věcmi veřejnými.

     

    Štětina je původní profesí lékař. Stejně jako Heger má zkušenosti z hradecké fakultní nemocnice, kde je jeho působení spojené s oddělením ARO. Již od listopadu 1980 vedl záchrannou službu, kterou založil. I po revoluci působil jako ředitel Územního střediska záchranné služby Hradec Králové či později jako primář ARO ve Dvoře Králové. V nemocnici vypomáhá, nyní je však především poslancem.

    Debata s lídry Královéhradeckého kraje: Otakar Ruml (KSČM)
    Autor: ČTK

  • 10.

    Zdravotnictví a zátah na kraji, migranti i bezpečí

    Zásah detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu dominoval v minulém týdnu zprávám z Královéhradeckého kraje. Došli si do krajského sídla, kde zabavovali počítače, mobily, datové nosiče i písemnosti. Přišli i do domu hejtmana France.

     

    Co detektivové hledali? Podklady k tendru na rekonstrukci Náchodské nemocnice. Jde o velkou zakázku za 1,3 miliardy, dva předchozí tendry však selhaly a ani u tohoto třetího to nevypadá, že by do třetice došlo ke změně k lepšímu. Obálky k tendru se měly otevírat v pátek 23. září, nakonec by se tak mělo stát až po volbách.

     

    Problémy kolem tendru na modernizaci nemocnice v Náchodě, ale i další potíže se zdravotnictvím v kraji budou hlavním tématem krajské debaty Blesku, která se uskuteční v úterý 27. září od 13. hodin. A to coby kamenem dohodil od hradeckého krajského centra – v Bistru u dvou přátel, sociálním podniku společnosti Skok do života, která pomáhá lidem s mentálním postižením.

     

    Kromě problémů s lékaři či nemocnicemi však dojde i na migraci. Zatímco ANO či ODS a samozřejmě i Úsvit tuto problematiku řeší i na krajské úrovni, ČSSD či zelení odmítají, že by šlo o krajské téma, které by se v Královéhradeckém kraji mělo před volbami řešit. Jde však o jeden z výrazných předvolebních rozporů.  

    Bistro u dvou přátel se nachází v těsné blízkosti sídla Královéhradeckého kraje.
    Autor: Reprofoto KDU-ČSL

    Fotogalerie
    10 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy