Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sibiřský Mauglí: 3letý kluk přežil 3 dny v mrazu mezi medvědy a vlky

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
23. září 2016
13:10

Tři dny a tři noci přežil tříletý chlapec sám v odlehlé oblasti v sibiřské tajze, přestože ve chvíli, kdy se ztratil, měl na sobě jen lehké oblečení a k jídlu pouze čokoládovou tyčinku.

Tříletý Cerin Dopčut zmizel z vesnice Chut v Tuvské republice při hranicích Ruska s Mongolskem v neděli, když ho hlídala jeho 75letá prababička. Podle BBC je možné, že následoval štěně, se kterým si hrál, a zabloudil v hustém lese.

Po dítěti bylo vyhlášeno rozsáhlé pátrání, do něhož se zapojili vesničané, policisté i vrtulník. Po 72 hodinách chlapce nalezl jeho strýc, jehož hlas dítě poznalo. Hoch byl unavený a vyhladovělý, ale jinak v dobrém zdravotním stavu. První, co ho zajímalo, bylo jeho oblíbené autíčko.

Záchranáři ocenili, že si hoch vybral v lese suché místo pod velkým stromem, mezi jehož kořeny spal. Jak uvedl server Tuva-Online, hrozila chlapci spousta nebezpečí. V oblasti, kde zmizel, žijí vlci a medvědi. Jsou zde také divoké řeky a chladné počasí.

„Situace byla velmi nebezpečná. Řeka Mynas je velmi rychlá a studená. Kdyby do ní spadlo malé dítě, byla by to jeho smrt,“ řekl představitel místního úřadu pro mimořádné situace Ajas Saryglar. „V lese jsou vlci a medvědi. Medvědi se teď snaží co nejvíc vykrmit před zimním obdobím. Mohou zaútočit na vše, co se pohne,“ dodal.

„Přes den bývá teplo, ale v noci již někdy i mrzne. Dítě se ztratilo během dne a nebylo pořádně oblečené – mělo jen tričko s dlouhým rukávem a boty, žádný kabát,“ upozornil dále Saryglar.

Zobrazit celou diskusi