Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Téměř pětina Němců by nyní volila protiimigrační AfD, ukázal průzkum

23. září 2016
06:46

Protiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD) získala v posledním průzkumu veřejného mínění zatím největší podporu. Pokud by se nyní konaly volby do spolkového parlamentu, pro AfD by hlasovalo 16 procent Němců, čímž by se stala třetí nejsilnější stranou. Dosavadní vládní koalice by si ale stále udržela těsnou většinu. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Průzkum provedený na vzorku 936 lidí a vydaný veřejnoprávní televizí ARD uvádí, že konzervativní strana CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové by dostala 32 procent hlasů. Sociální demokracii SPD by podpořilo 22 procent voličů. Tyto dvě strany by tak nadále mohly vládnout ve „velké koalici“.

V předchozím průzkumu ARD ze začátku září získala AfD 14 procent. Nyní by s 16 procenty jako třetí nejsilnější strana předběhla Zelené, radikální levici i liberální FDP. FDP by se nicméně vrátila do parlamentu, kde by mohla být spojencem Merkelové.

AfD vznikla v roce 2013. Původně byla nejsilnější na území bývalé NDR. Tento měsíc zaznamenala velké úspěchy ve dvou zemských volbách.

Celostátní parlamentní volby se v Německu uskuteční příští rok.

tgbg ( 23. září 2016 10:06 )

Hm 20 ze 100. To zas tak moc není.

Zobrazit celou diskusi