Nevěděla prý, co prodává. Dostala pakatel

Jitka Reichenauerová (38) v roce 2013 postupně vynosila z fary 224 knih. Nabízela je v inzerátech a na internetu coby dědictví po babičce. Seznámila se i s Martinem Ch. (46), který je profesionálním sběratelem. Na faře měla na jeho naléhání opakovaně najít něco zajímavého a poté mu knihy přivézt. Sama prý vůbec netušila, jakou mají staré tisky hodnotu. Třeba za exemplář Norimberské kroniky z roku 1493 dostala 1500 korun. Znalec cenu knihy přitom určil na 900 tisíc korun.

Sběratel vše od počátku popřel. Uklízečka mu prý tvrdila, že jde o dědictví po dědečkovi. Norimberskou kroniku prý sehnal přes inzerci, další skvost, Mattioliho herbář z konce 16. století, koupil v pražském antikvariátu za 60 tisíc.

Nepořádek na faře

Uklízečce napomohl nepořádek v evidenci knih, často z okolních far zrušených v předchozích stoletích. Na faře skončily v krabicích. „Pro nás to bylo jen smetí, staré papíry,“ šokoval soud kostelník Augustin Magura.

Samopal do manželovy sbírky

Dnes ženě v invalidním důchodu a bez práce hrozil až osmiletý trest. Ve své naivitě totiž za peníze z prodeje knih koupila manželovi do sbírky válečný samopal značky špagin. Jenže zbraň je funkční a kromě krádeží tak Reichenauerové přibylo i obvinění z nedovoleného ozbrojování. Protože při vyšetřování spolupracovala, vše přiznala a splácí škodu, žalobce jí navrhl podmínku. „Je pro ni řada polehčujících okolností,“ řekl státní zástupce Jaroslav Horák.

Pro překupníka vězení

Naopak pro Martina Ch. žádá Horák za podílnictví až tři roky vězení. „Knihy překupoval, upravoval je a přeprodával. Navíc odebíral od obžalované takové množství starých tisků, že jako odborník musel vědět, že je něco s jejich původem v nepořádku,“ konstatoval žalobce. Martin Ch. podle spisu vyinkasoval až dva miliony korun, Reichenauerové vyplatil pouhých 160 tisíc. Policie při razii v jeho domě zabavila 400 tisíc korun v hotovosti a čtyři nejcennější knihy včetně Norimberské kroniky.

Nic jste mi nedokázali

Neexistující seznamy knih na faře, nevěrohodná výpověď Reichenauerové, řada pochybností. Martin Ch.se cítí nevinen, žádá o zproštění obžaloby a vrácení čtyř zabavených knih, které údajně koupil v antikvariátu v Praze a přes internet. Řada svědků řekla, že v odborných kruzích se těší dobré pověsti. „Myslím, že je v této kauze spíš obětí,“ prohlásil Pavel Zástěra, kastelán zámku Plumlov.

Fotogalerie
7 fotografií