Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Berounku nepřehradíme, slibují politici. Odpůrci jim nevěří nos mezi očima

Autor: Zuzana Štíchová - 
26. září 2016
06:40

Zhruba 15 tisíc lidí už podepsalo petice proti stavbě přehrady na řece Berounce. Údolí, které proslavil například spisovatel Ota Pavel, sice zatím ministři zatopit nechtějí. Místní se ale bojí, co bude po volbách. Organizátoři „odboje“ chtějí proto závazné prohlášení vlády.

Místní, sympatizanti, někteří politici i osobnosti. Ti všichni odmítají stavbu retenční nádrže na Berounce. Proti záměru se postavil i Středočeský kraj. Ministři životního prostředí a zemědělství proto nakonec od plánů na přehradu, která měla pomoci proti povodním i s případnému suchu, couvli. Stavba nádrže by totiž znamenala bourání stovek domů i likvidaci části křivoklátské přírody.

„Já si troufám říct, že tato přehrada na Berounce nevznikne. Těch důvodů je několik, je to ikona a dopady na obyvatele by byly veliké,“ shrnul svůj postoj ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Video  Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uklidňuje. Přehrada ne Berounce prý nebude.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

A uklidňuje i Marian Jurečka (KDU-ČSL) a jeho ministerstvo zemědělství. „Dále plánujeme pouze přípravu čtyř nádrží, a to ve Vlachovicích (Zlínský kraj), Pěčíně (Královéhradecký kraj), Senomatech a Šanově (Středočeský kraj). Na Berounce se stavba přehrady neplánuje. MZe nebude této vládě do konce jejího působení navrhovat ani rozpracovávat žádné další lokality,“ řekla jeho mluvčí Markéta Ježková.

Ale odpůrci se nechtějí nechat uchlácholit. Už příští rok budou totiž parlamentní volby a vláda se zřejmě změní. A kdo ví, co bude pak. „Tento přístup ministerstva zemědělství nás nepřesvědčil. Ačkoliv bylo v minulosti mnohokráte rozhodnuto o výstavbě a následně opakovaně rozhodnuto, že výstavba přehrady na Berounce je nesmyslná, přesto ministerstvo zemědělství připustilo vynaložení cca 500 tisíc korun na studii proveditelnosti přehrady,“ nedůvěřuje politickým slibům Petr Kučera, právník a zmocněnec jednoho z petičních výborů.

Přísliby totiž podle něj nejsou nijak právně závazné. „Umožňují v zásadě kdykoli změnu a opětovné zahájení přípravy na stavbu přehrady,“ dodal.

Petice poputuje na vládu i do Sněmovny

Petiční archy stále přibývají, dohromady se pod petice podepsalo už kolem 15 tisíc lidí a organizátoři proto příští týden předají vyjádření nespokojenosti vládě, poslancům i stranám, které budou v blížících se krajských volbách bojovat o vládu nad regionem s největším rozpočtem.

Dvě z možností, kde by měla vzniknout na Berounce 40metrová hráz. Stavba přehrady rozdělila region. Zasažené obce se bouří, směrem po proudu ji vítají. Dvě z možností, kde by měla vzniknout na Berounce 40metrová hráz. Stavba přehrady rozdělila region. Zasažené obce se bouří, směrem po proudu ji vítají. | www.prehradaberounka.cz

„Veřejnost žádá jednoznačné rozhodnutí o nesouhlasu s přehradou, které bude závazné pro všechna ministerstva a jejich resorty. Podle Ústavy ČR jedině usnesení vlády ČR, podobně jako v roce 1988, bude takovým rozhodnutím, které zamezí výstavbě přehrady na Berounce,“ píše se v požadavku. Petici by měli politici dostat už příští týden.

Jurečkovo stanovisko má potvrdit konec, ale...

V polovině září se ministr zemědělství pokusil udělat další vstřícný krok. Se zástupci jednoho z petičních výborů a dotčených obcí podepsal stanovisko, které má potvrdit ukončení jakýchkoliv dalších prací na přehradě. „S ohledem na vyhodnocení veřejné diskuse k této studii je retenční nádrž (Vodní dílo Křivoklát) nerealizovatelná,“ píše se v něm.

Kučera tomu ale jako právník příliš nevěří a vstřícný krok v podpisu nevidí. Zástupci druhého z petičních výborů totiž u podpisu nebyli. „Jde o prosté politické prohlášení konkrétního ministra bez jakékoli právní závaznosti. Kterýkoli další ministr jím proto nebude vázán. Dokonce jím není formálně vázán ani sám ministr Jurečka,“ řekl Blesk.cz s tím, že je podle něj ministr jednal nefér.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi